Czekolada gorzka, mleczna i biała to doskonały dodatek do ciast i ciasteczek
Czekolada to przysmak młodych i starych. Zjedzenie tabliczki czekolady dodaje energii i likwiduje zmęczenie.
Jej charakterystyczny, lubiany smak i zapach dodaje wyrazistości ciastkom i ciastom, gdzie często można ją spotkać. Trudno sobie wyobrazić niektóre słodkości bez czekolady. Mazurki i pierniki bez czekolady tracą smak i urok.
Mleczna, gorzka lub biała to najpopularniejsze rodzaje czekolady.
Podstawowym i najważniejszym składnikiem czekolady jest kakao. Im więcej tego składnika, tym lepsza czekolada. Kakao jak wiadomo zawiera minerały: żelazo, magnez,wapń i cynk. Ich brak w organizmie można uzupełnić jedząc czekoladę.
Czekoladę można wykonać samodzielnie w domu. Taka czekolada bez konserwantów i polepszaczy będzie zapewne równie dobra jak ta ze sklepu, a na pewno będzie zdrowsza.
W cukiernictwie czekolada ma wielorakie zastosowanie.
Jest dodawana do ciast i ciasteczek.
Czekolada jest doskonałym sposobem na udekorowanie słodkich wypieków, wtedy nie tylko dodaje im czekoladowego smaku i zapachu, ale również urody, co jak wiadomo pozytywnie wpływa na apetyt. W tym wypadku powiedzenie „jedzenie oczami” nabiera praktycznego znaczenia. Czytaj więcej
Gorąca czekolada to znany rozgrzewający napój, lubiany przez dzieci i dorosłych.
Z czekoladą doskonale komponują się bakalie i orzechy, ser i mak to również doskonałe towarzystwo dla czekolady, dlatego w wielu przepisach na słodkie wypieki produkty te występują razem.
Czekolada używana w cukiernictwie często wymaga rozpuszczenia.
W domowych warunkach najczęściej stosuje się kąpiel wodną. Kawałki czekolady umieszczone w pojemniku rozpuszczają się pod wpływem ciepła gorącej wody, w której zanurzony jest ten pojemnik.
Powszechnie znana jest opinia, że czekolada uzależnia. Jej jedzenia daje radość i chęć do życia, czyli dodaje energii. Coś w tym jest!