Boże Narodzenie - szczególne, wynikające z polskiej tradycji potrawy oraz wypieki
Szczególnym okresem w ciągu roku dla kucharzy i cukierników, nawet tych domowych, jest czas przed i w czasie Bożego Narodzenia. Wymaga on szczególnego wysiłku od osób przygotowujących potrawy oraz wypieki dla domowników i gości nawiedzających ich dom w czasie Świąt Bożego Narodzenia.
Aby zrobić dobre wrażenie na gościach, warto odpowiednio przygotować nakrycie świątecznego stołu. Ponadto wiadomo, że jedzenie podane w elegancki sposób lepiej smakuje.
Na ten nadchodzący czas Bożego Narodzenia przygotowuje się specjalne potrawy oraz ciasta, charakterystyczne dla tych Świąt.
Przygotowywanie potraw i wypieków na święta wymaga przemyślenia. Święta Bożego Narodzenia zaczynają się już, jak wiadomo dzień wcześniej Wigilią.
Na wigilię przygotowuje się specjalny zestaw dań i słodkości oraz napitków.
Najczęściej są to specjalne zupy oraz potrawy z ryb, kapusty i grzybów oraz z makiem. Czytaj więcej
W słodkich wypiekach koniecznie muszą się znajdować bakalie np. keks z bakaliami. Podawane są również miodowe pierniki i kruche ciasteczka
Suszone owoce stanowią główny składnik kompotu wigilijnego.
Równie pracochłonne jest przygotowywanie pożywienia na okres dwóch świątecznych dni.
Ciasta przygotowywane na świąteczny stół powinny być dokładnie i estetycznie wykonanie, co podkreśli ich wyjątkowy charakter. Ich smak musi zachwycić gości.
W przypadku potraw i ciast podawanych w święta, jest już trochę większa dowolność,Jednak chcąc jakoś szczególnie podkreślić wyjątkowość czasu Bożego Narodzenia trzeba się wysilić i tak dobrać potrawy i słodkie wypieki, aby nie doprowadzić do przejadania się gospodarzy i gości, co nie pozostanie bez znaczenia dla zdrowia.