Rzodkiewka, zdrowy i smaczny składnik surówek, sałatek, kanapek sosów i wielu innych dań
Małe, czerwone, zawierające prawie samą wodę, kuliste lub podłużne warzywa, o charakterystycznym, ostrym smaku to rzodkiewka.
W naszej kuchni rzodkiewki najczęściej są składnikiem sałatek i surówek, gdzie występują między innymi w towarzystwie makaronów, serów oraz mięsa i ryb.
Równie popularne są lubiane przez dzieci i dorosłych, doskonałe w smaku kanapki.
Warto również podać swoim bliskim twarożek, który uzupełniony pokrojoną lub startą rzodkiewką tworzy smaczne i zdrowe połączenie. Takie danie dodatkowo bardzo ładnie się prezentuje i swoim wyglądem wprost zaprasza do konsumpcji. Czytaj więcej
Rzodkiewki z powodu swojej urody często są stosowane do dekoracji różnego rodzaju dań jarzynowych oraz mięsnych.
To niewielkie warzywo można również podawać na gorąco, np. w sosach.
Popularność rzodkiewki wynika nie tylko z jej urody oraz smaku.
Rzodkiewka zawiera wiele cennych składników mineralnych i witamin.
Warto włączyć rzodkiewkę do codziennej diety.