Nabiał, produkty otrzymywane z mleka
Mleko oraz jego przetwory takie jak np. śmietana, kefir, maślanka, jogurt, sery i twarogi to grupa produktów spożywczych nazywana popularnie nabiałem. Niektórzy zaliczają do nabiału również jajka.
Wszystkie produkty należące do nabiału zawierają wapń, a także białko i tłuszcze oraz witaminy A, B2, B12, D. Produkty spożywcze z grupy nabiału posiadają w swoim składzie również sole mineralne.
W kuchni i cukiernictwie nabiał występuje bardzo często.
Mleko oraz jego przetwory spożywane są przez ludzi na surowo, jak również po obróbce termicznej. Produkty te mogą być gotowane, pieczone lub smażone.
Spożywcze produkty nabiałowe dodawane są do dań wytrawnych jak również słodkich wypieków cukierniczych.
Służą do zagęszczania oraz zabielania np. sosów i zup.
Popularna pizza, bardzo często przygotowywana jest z serem. Czytaj więcej
Również pierogi z serem oraz omlety to częste dania na naszych stołach.
W naszej kuchni często przygotowywane są różnego rodzaju sałatki. Do ich przyrządzania często potrzebujemy produktów mlecznych: serów, twarogów, śmietany, maślanki czy kefiru, a także jajek.
Ciasta do przygotowania których użyto sera, czyli popularne serniki należą do najpopularniejszych słodkich przysmaków i są chyba najczęściej spotykanymi ciastami na naszych stołach.
Równie często przygotowuje się ciasta, gdzie zastosowano inne produkty pochodzenia mlecznego np. śmietanę, maślankę, jogurt lub kefir oraz jajka, .
Inną, dużą grupą słodkich przysmaków, gdzie dodawane są produkty nabiałowe są desery.
Trudno sobie wyobrazić przygotowywanie posiłków bez produktów nabiałowych.