Ziemniaki w daniach obiadowych, zapiekankach, sałatkach i wielu innych potrawach
Do najpopularniejszych i najczęściej stosowanych w kuchni warzyw niewątpliwie należą ziemniaki.
W Polsce ziemniaki znane są pod wieloma nazwami regionalnymi, z których najpopularniejsza to kartofle.
Można je gotować w wodzie lub na parze, w mundurkach lub obrane ze skórki, piec i smażyć.
Ziemniaki znajdziemy w wielu potrawach, często stanowiących ich najważniejszy składnik.
Zapiekanki ziemniaczane z innymi warzywami lub mięsem to doskonałe danie obiadowe.
W naszej tradycji kulinarnej ziemniaki to najczęstszy składnik drugich dań obiadowych, podawanych między innymi razem z mięsem, rybami lub warzywami.
Zupy oraz sałatki to dania, gdzie bardzo często znajdziemy ziemniaki.
Do popularnych dań przygotowanych z ziemniaków należą kluski i placki ziemniaczane.
To niskokaloryczne warzywo, zawiera wiele składników odżywczych, witamin i minerałów, znajdujących się głównie bezpośrednio pod skórką, natomiast wnętrze ziemniaka zawiera głównie skrobię. Czytaj więcej
Jednak podczas gotowania ziemniaków bardzo łatwo można utracić te cenne składniki.
A jak ugotować ziemniaki, aby zachowały swoje właściwości?
Dobrym i polecanym sposobem przygotowanie ziemniaków jest gotowanie ich w parowarze.
Gotowanie ziemniaków w wodzie wymaga odpowiedniego ich przygotowania.
Warto je przed obieraniem dokładnie umyć, a następnie jak najcieniej obrać ze skórki, po czym ponownie umyć.
Tak przygotowane ziemniaki można umieścić w garnku z ciepłą lub nawet wrzącą wodą i wtedy gotować do miękkości. W ten sposób ważne składniki znajdujące się bezpośrednio pod skórką ziemniaków zostaną zatrzymane.
Ziemniaki, uważane są za jeden z głównych produktów spożywczych mogących uchronić ludność Ziemi od klęski głodu.