Przepisy na sałatki: z kurczakiem, makaronem a może dietetyczne?
Sałatka to potrawa wieloskładnikowa, którą można zrobić z kilku lub kilkunastu składników. Sałatki podawane są najczęściej na zimno. Można je przyrządzać samemu w domu ze składników które mamy w lodówce (po prostu improwizować) lub skorzystać z gotowych i sprawdzonych receptur podanych na Smaczny.pl.
Na naszej stronie znajdziecie sałatki warstwowe - pięknie eksponujące kolorowe warstwy lub sałatki tradycyjne - mieszane. Sałatki na Wielkanoc, na Boże Narodzenie, na Wigilię, na Sylwestra, na Andrzejki, do grilla, na słodko, na ostro, na gorąco oraz sałatki dietetyczne i dla diabetyków.
Jeśli macie ochotę na pyszną, prostą i szybką sałatkę to zapraszam do nas. Tutaj znajdziecie mnóstwo przepisów na zdrowe i smaczne sałatki z warzyw, owoców, nabiału, wędlin, ryb - jednym słowem dla każdego coś dobrego. Każdy znajdzie tutaj coś odpowiedniego dla siebie :)
Na naszej stronie można znaleźć przeróżne przepisy na sałatki makaronowe (z drobnych makaronów - np. gwiazdki lub z grubych makaronów - np. świderki, rurki, bądź też makaronu smakowego - ravioli, tortellini czy też makaronu z zupek chińskich), sałatki ryżowe (z ryżu białego, brązowego lub czarnego - tzw. dzikiego), sałatki ziemniaczane oraz śledziowe, gdzie królują głównie matiasy.
Sałatki prezentowane na naszej stronie zwierają przeróżne dodatki: kukurydzę konserwową, groszek konserwowy, świeżą paprykę (czerwoną, pomarańczową, żółtą, zieloną), paprykę konserwową, cebulę (białą lub czerwoną), por, czosnek, czerwone buraki, pomidory, pomidorki koktajlowe, zieloną sałatę (masłową, kruchą - lodową, rzymską), kapustę pekińską, kalafiora, brokuła, marchew, pietruszkę (korzeń), seler (korzeń), pieczarki (świeże i konserwowe), kaszę (np. gryczaną), liście mniszka lekarskiego, ogórka (małosolny, kiszony, konserwowy, zielony), seler (konserwowy, naciowy, świeży - bulwa), oliwki (zielone, czarne), rzodkiewkę i fasolkę (czerwoną, białą, szparagową).
Zawierają również nabiał (jajka, żółty ser, ser mozzarella - kulki, ser typu Feta, kozi ser, twaróg - zwyczaj chudy), ryby (tuńczyka, filety śledziowe - typu matias, łososia, wędzoną makrelę), drób (kurczaka, indyka), mielone mięso oraz wędliny (szynkę, baleron, polędwicę, wędzony boczek).
Ostatnio modne stały się suche dodatki tzn.: słonecznik, płatki migdałowe, pestki dyni, orzechy włoskie, wiórki kokosowe i sezam. Dodaje się prosto do miski z sałatką lub wcześniej rumieni na suchej patelni, dzięki czemu stają się chrupiące i dodają charakteru danej sałatce. Czytaj więcej
Wśród sałatek ostatnio królujących na naszych stołach można zauważyć sałatki owocowe lub sałatki z dodatkiem słodkich, bądź kwaśnych owoców. Najpopularniejszymi owocami w sałatkach są: jabłka, ananasy, truskawki, winogrona (zielone i różowe), pomarańcza oraz cytryna.
Popularnym składnikiem są także suszone owoce: żurawina, rodzynki, morele i śliwki. Sałatki z soczystymi owocami są świetnym pomysłem na podwieczorek, na kolację, a nawet na lunch.
Bywają sałatki „suche” tzw. bez składnika łączącego, np. bez majonezu, które szczególnie cieszą się wśród osób będących na diecie odchudzającej. Jednak największą grupę stanowią sałatki „mokre”, które ten składnik łączący mają. W grupie tych składników najczęściej można znaleźć: majonez, śmietanę, jogurt grecki, jogurt naturalny, musztardę, chrzan, olej (np. z pestek winogron), oliwę z oliwek, miód, koncentrat pomidorowy, ketchup (pikantny i łagodny), sok z cytryny, sok z ananasa, a nawet wodę z ogórków kiszonych.
Do podniesienia smaku do sałatek dodawane są przyprawy w płynie, tj: ocet (zwykły, jabłkowy, balsamiczny) oraz przeprawa Maggi. Oczywiście nieodzownym składnikiem wszystkich sałatek są przyprawy i zioła. I tutaj mamy ich całą paletę: cynamon, kardamon, cukier, sól (ziołowa, kolorowa, prowansalska), pieprz (czarny, kolorowy, ziołowy, czosnkowy, cytrynowy, biały), majeranek, tymianek, czosnek niedźwiedzi, przyprawę do kurczaka, oregano, słodka i ostra papryka w proszku, curry, bazylia, cząber, gałka muszkatołowa, gorczyca, estragonu, kurkuma, imbir, zioła prowansalskie, kminek i inne.
Dla podniesienia wartości odżywczych sałatki oraz do ich dekoracji używa się tzw. zieleninek, wśród których można wyróżnić: szczypiorek, natkę zielonej pietruszki, koperek, piórka zielonej cebulki, rzeżuchę, kiełki (np. brokuła), liście mięty i listki lubczyku.
Dzięki tym bogato smakowo dodatkom nasze sałatki zyskują na smaku i wyglądzie. Żaden składnik nie pozostaje obojętny smakowo w sałatce.
Zapraszamy zatem do skorzystania z podanych przepisów, bo wszystkie są przetestowane, a dla łatwiejszego wykonania udokumentowane zdjęciami. Przed przystąpieniem do wykonywania wybranej przez nas sałatki, dzięki Smaczny.pl już wiemy jak ona wygląda i jak się będzie prezentować na Waszych stołach.
Rób z nami rewelacyjne sałatki! Wśród ogromu przepisów zaprezentowanych na naszej stronie każdy znajdzie coś dla siebie :)