Super ciasta z jabłek - pyszności.
Szarlotka to nazwa wyszukanego ciasta z nadzieniem owocowym pochodzącego z Francji. Najczęściej nadzienie stanowią jabłka, ale można stosować też inne owoce: np.: gruszki lub brzoskwinie. Zwykle do ciasta dodawane są również rodzynki.
W naszym kraju to ciasto jest bardzo popularne, chyba ze względu na to, iż jesteśmy potentatem w produkcji tych pysznych owoców. Ciasto z jabłkami, jak najczęściej nazywają go Polacy, w naszej kuchni „doprawiane” jest dodatkowo goździkami lub cynamonem. Czytaj więcej
Do przygotowania przepisu na szarlotkę najlepiej użyć jabłek kwaśnych, które z pozostałymi składnikami bardzo dobrze się komponują. Podkład można zrobić z ciasta kruchego lub półkruchego, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać ciasto biszkoptowe i wtedy jabłecznik będzie jeszcze bardziej delikatny.
Do dekoracji można wykorzystać np. bita śmietanę.