Jabłka to samo zdrowie spożywane na surowo, pieczone, smażone, w ciastach i napojach
Jabłka to pyszne i zdrowe owoce. Można je podawać i spożywać na surowo, jak również po upieczeniu lub smażeniu.
Jabłka można piec w całości lub smażyć, aż do ich rozpadu. Dżemy i powidła to doskonałe dodatki do ciast lub do smarowania kanapek. Ich smak doceniają dorośli i uwielbiają dzieci.
Przygotowane z jabłek soki lub kompoty doskonale gaszą pragnienie w upalne letnie dni.
Jabłka bardzo dobrze komponują się z wieloma produktami spożywczymi,np. orzechami, czekoladą, ryżem i wieloma innymi.
Słodkie i pyszne w smaku ciasta z jabłkami, jabłeczniki zarówno na biszkopcie, jak również na kruchym cieście mają wielu zwolenników.
Znana wszystkim szarlotka to nieodzowny wypiek w okresie zbioru tych owoców.
Jabłka świetnie współgrają z serem, dlatego warto spróbować takiego wypieku.
Słodkie ciasta w których głównym składnikiem są jabłuszka, często w towarzystwie innych owoców oraz produktów, potrafią zachwycić uczestników imprez w domu i plenerze - na grillu.
Jabłka zapiekane z mięsem to oryginalne danie obiadowe.
Równie oryginalnym połączeniem są sałatki i surówki, gdzie jabłka występują razem z jarzynami, owocami , a nawet śledziami. Czytaj więcej
Zachęcamy do wypróbowania przepisu na wykonanie octu z jabłek. Taki ocet jabłkowy doskonale zastąpi ocet ze sklepu.
Jak widać przepisów kulinarnych, gdzie wykorzystuje się jabłka jest wiele.
Powodem takiej popularności jabłek są zapewne właściwości smakowe tych owoców. Warto również wykorzystywać jabłka w kuchni z powodu ich właściwości zdrowotnych.
Spożywanie jabłek wpływa na nasze zdrowie.
Zawarte w jabłkach pektyny oczyszczają organizm z nagromadzonych trucizn i innych związków chemicznych, źle wpływających na organy wewnętrzne człowieka.
Jabłko zawiera wiele witamin. Warto zwrócić uwagę na witaminę C, zwiększającą odporność organizmu.
Tutaj warto zwrócić uwagę na sposób spożywania jabłek.
Otóż jabłka najlepiej zjadać na surowo ze skórką. Tam i w warstwie podskórnej znajduje się najwięcej cennych dla organizmu człowieka składników.
Jabłko to jeden z najczęściej kupowanych w naszym kraju owoców. I nie ma się czemu dziwić! Przecież Polska to potęga w ich produkcji.