Szynka to smaczna i ceniona wędlina, podawana na zimno i ciepło, składnik sałatek i zapiekanek
Szynka to rodzaj wędliny. Otrzymuje się ją z mięsa wieprzowego.
To częsty gość na stołach w polskich domach, szczególnie w okresie świątecznym.
Szynka cieszy się dużą popularnością w kuchni. Ceniona za smak i aromat, ma wielu amatorów.
Można ją spożywać na ciepło i na zimno.
Może być gotowana, pieczona lub duszona.
Jest częstym składnikiem zapiekanek.
Szynka bardzo dobrze komponuje się smakowo z wieloma produktami spożywczymi: warzywami, mięsem, a także makaronami i jajkami oraz innymi produktami.
Sałatki z szynką o charakterze warzywnym to sposób na szybkie przygotowanie potrawy w przypadku niespodziewanych gości.
Z kolei zapiekanka makaronowa z szynką to dobre, sycące danie obiadowe. Czytaj więcej
Kanapki z szynką to częsty sposób jej wykorzystania do przygotowywania posiłków. Takie kanapki lubią dorośli, ale również dzieci za nimi przepadają.
O smaku i jakości szynki w głównej mierze decydują właściwości mięsa użytego do jej przygotowania.
Proces przygotowania dobrej szynki wymaga ścisłego przestrzegania receptury.
W zależności od rodzaju szynki, mięso może być wędzone lub parzone.
Smak szynki zależy od zastosowanych przypraw i ziół.
W sprzedaży znajdują się różnego rodzaju wędliny tego typu np: szynka wędzona, szynka gotowana, szynka konserwowa i inne.