Łosoś, smaczna i zdrowa ryba, niezastąpiona w zdrowej diecie
Łosoś to drapieżna ryba żyjąca w środowisku morskim oraz rzek słodkowodnych.
Bardzo smaczne, różowo – pomarańczowe czyli łososiowej barwy mięso można piec, smażyć, grillować, gotować, przygotowywać na parze oraz wędzić.
Łosoś przygotowany w dowolny sposób nadaje się doskonale do podania na stół jako danie obiadowe. Łosoś z ziemniakami lub z warzywami przygotowany w parowarze to doskonałe, smaczne, zdrowe i sycące dania.
Sałatki z łososiem stanowią dobrą propozycję dań podawanych jako przystawki. Sałatki takie można wykonać z bardzo wielu produktów łatwo dostępnych w sklepach lub pochodzących z przydomowych ogródków.
Sałatki z łososiem i z pomidorami, z ogórkiem kiszonym i czerwoną fasolą lub z rzodkiewką, albo z ryżem lub serem, to również dania o wyraźnie prozdrowotnym charakterze.
Śniadania i kolacje również można urozmaicić podając domownikom kanapki z pastą, gdzie jednym ze składników jest łosoś. Takie pyszne pasty można bardzo łatwo i szybko przygotować z łososiem i serem, z rzodkiewką, a nawet z kiszonym ogórkiem. Czytaj więcej
Łosoś dobrze komponuje się smakowo z jajkami, pasta z łososiem ma zdecydowanie dietetyczny charakter.
Łosoś zaliczany jest do grupy najszlachetniejszych ryb, z tego też powodu jeszcze nie tak dawno podawano go jedynie w czasie wystawnych, eleganckich przyjęć. Jednak jego cena maleje, a popularność wzrasta. W ten sposób łosoś coraz częściej gości na naszych stołach, a jego popularność jest już porównywalna z innymi rybami.
W Polsce najbardziej popularny jest łosoś poławiany na Atlantyku, to między innymi łosoś norweski. Można również nabyć łososia z Pacyfiku oraz łososia z morza bałtyckiego.
Swoją popularność łosoś zawdzięcza również właściwościom mięsa.
Mięso łososia zawiera białko oraz dużą ilość tłuszczowych kwasów nasyconych Omega 3, mających istotny wpływ na pracę naszego układu krążenia.
Ponadto witaminy: B6, B12, D oraz minerały: magnez, selen oraz fosfor, niezbędne dla naszego organizmu powodują coraz większe zainteresowanie ludzi mięsem tej smacznej i zdrowej ryby.