Pyszne słodkie przekąski na każdą okazję.
Te delikatne i chrupiące wypieki mają bardzo długą tradycję w naszej polskiej kuchni. Najlepszym dowodem na to, jest że jak się szuka przepisu na faworki lub chrusty, to większość wykonawców chwali się, że przepis jest od babci, a babcia zapewne przygotowywała ten przysmak tak, jak jej babcia i tak z pokolenia na pokolenie...
Przygotowanie naprawdę dobrych faworków kosztuje niestety trochę pracy. Aby efekt naszej pracy był zadowalający należy bardzo dokładnie wyrobić ciasto, a potem cieniutko go rozwałkować. Kolejnym etapem pracy jest smażenie przygotowanych wg przepisu kawałków ciasta na głębokim oleju, w odpowiedniej temperaturze, do momentu kiedy wypłyną i nabiorą rumieńców. I teraz czynność, której nie powinno się opuszczać. Jest to usunięcie nadmiaru oleju, najlepiej na ręczniku papierowym. Z tradycji pamiętam, że moja babcia robiła to na sitku... i też było dobrze. Zostało jeszcze udekorowanie wypieków, najczęściej wystarczy posypać je cukrem pudrem. Czytaj więcej
Tak przygotowane faworki czy chrusty, muszą dobrze wyjść i smakować uczestnikom karnawałowych lub tłusto - czwartkowych imprez, bo to przecież tradycyjne polskie wypieki typowe dla tej części roku.