Fasola, warzywo strączkowe o wyjątkowych właściwościach odżywczych
Fasola należy do warzyw strączkowych.
Jest jednym z najwartościowszych produktów roślinnych. Doskonale nadaje się do długotrwałego przechowywania.
Niepozorna fasola jest bardzo zasobna w białko roślinne, a także zawiera witaminy, zwłaszcza witaminę B1.
Na świecie uprawianych i stosowanych w kuchni jest kilkaset różnych gatunków fasoli.
W polskiej kuchni najpopularniejsza jest fasola biała jaś, ale można spotkać przepisy kulinarne, gdzie wykorzystuje się również inne gatunki np.: czerwoną lub czarną.
Fasola jest ważnym składnikiem wielu dań i potraw.
Tradycyjna zupa fasolowa, popularna i często podawana do spożycia zupa ma bardzo wielu zwolenników.
Innym, bardzo popularnym daniem, gdzie podstawowym składnikiem jest fasola, to fasolka po bretońsku. Czytaj więcej
Fasolka bardzo dobrze komponuje się z innymi warzywami np.: cebulą, kapustą, czosnkiem i innymi warzywami, ryżem oraz makaronem.
Sałatki warzywne to chyba najczęściej przygotowywane potrawy z fasolką.
Często w takich sałatkach, innym znaczącym składnikiem jest mięso drobiowe np.: kurczak.
Takie sałatki są smaczne i bardzo lubiane.
Istotne dla jakości i smaku przygotowywanych potraw z fasolą jest sposób jej przygotowania.
Fasolka wymaga kilku godzinnego moczenia przed gotowaniem.
W przypadku wymiany wody podczas moczenia, fasolka traci dużą część ważnych składników. Dlatego warto gotować fasolkę bez przykrycia w wodzie, w której była moczona.