Kabaczek nie tylko na sałatki
Kabaczek to odmiana dyni zwyczajnej, w polskiej kuchni znana bardziej pod nazwą cukinia. To bardzo popularne warzywo, pomimo tego, że jego ojczyzną są Włochy, to w naszej kuchni gości bardzo często.
Tym bardziej, że jest dosyć chętnie uprawiany w ogródkach, tych przy domach, jak również w ogrodach działkowych. Jednak amatorzy kabaczka mogą spać spokojnie, ponieważ jest on łatwo dostępny praktycznie w każdym sklepie z warzywami.
Z powodu jego popularności, bardzo łatwo można znaleźć przepisy kulinarne z kabaczkiem w roli głównej lub na potrawy z jego udziałem.
Warzywne sałatki, to lubiane dodatki – przystawki do dań mięsnych oraz z rybami przygotowane w kuchni lub na grillu. Do takich potraw bardzo dobrze pasują i równie często są podawane sałatki z dodatkiem kabaczków. Czytaj więcej
Takie sałatki można serwować świeże, dopiero co wykonane lub umieścić je w słoiku. Takie przetwory warzywne, a w nich kabaczki będą doskonałym dodatkiem do zimowych obiadów.
Jeśli ktoś nie próbował konserwowych kabaczków z buraczkami, to polecamy nasz przepis. Tak przygotowana i przechowana do zimy sałatka, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Kabaczki można również konserwować w słoikach solo, bez dodatków innych warzyw, za to w doskonałej zalewie musztardowej.
Kabaczek może stanowić składnik zapiekanek. Przepis na smaczną zapiekankę z kabaczkiem znajdziesz na stronach naszego portalu.