Niezbędne dekoracyjne lukry i polewy upiększą każde ciasto
W tym dziale naszego portalu dowiecie się jak przygotować niezbędne do dekoracji wypieków dodatki, np. często używanej do dekorowania polewę czekoladową, która uatrakcyjni każde ciasto czy babkę, a także lody oraz deser.
Szeroki zakres zastosowania mają również lukry, np. biały lukier o smaku migdałów doskonale nadaje się do dekoracji pierników. Można także wykorzystać inne rodzaje lukrów, np. pomarańczowy lub cytrynowy do dekoracji ciast i ciasteczek, babek, mazurków, serników, pierników, makowców oraz różnego rodzaju deserów. Czytaj więcej
Przepisy na ciasta nie zawsze opisują jak i czym ładnie udekorować wykonane wypieki. A to bardzo ważny etap pracy cukiernika. Pamiętajmy, że goście bardzo lubią oceniać podane na stół słodkości. Szczególną uwagę zwracają na ich smak, ale trzeba wiedzieć, że najpierw powstaje wrażenie wizualne, wygląd podanych potraw i wypieków decyduje o tym, czy biesiadnicy pochwalą, czy też nie ich wykonawcę. Tak więc, warto aby ciasta, torty, a nawet pączki ładnie się prezentowały.