Seler, zdrowy składnik zup, sałatek i suruwek
Seler to popularne w naszej kuchni warzywo. Wykorzystywana jest zarówno część podziemna selera czyli korzeń oraz nadziemna, zwana selerem naciowym.
Seler korzenny stosowany do przygotowania potraw może w nich zastąpić sól.
Najczęściej to zdrowe warzywo dodaje się do różnego rodzaju zup tradycyjnych oraz podawanych w formie kremu, gdzie seler dodaje wartości smakowych.
Sałatki oraz surówki to kolejna grupa potraw, gdzie bardzo często znajdziemy seler, zwłaszcza naciowy. Jego zielona barwa bardzo ładnie komponuje się kolorystycznie z innymi składnikami tych potraw. Czytaj więcej
Seler dodaje się również do potraw mięsnych, gdzie uatrakcyjnia smakowo danie mięsne, golonka z warzywami staje się smaczniejsza.
Galareta z pręgi świetnie smakuje z dodatkiem selera.
Charakterystyczną i zapewne najważniejszą cechą selera jest bardzo niska zawartość kalorii.
Seler naciowy zawiera do 5 kalorii, a korzenny 7 kalorii w 100 g rośliny w stanie surowym.
Po ugotowaniu wartość kaloryczna selera wzrasta do kilkudziesięciu kalorii.
Seler często stosowany jest w różnych dietach odchudzających.