Dip, ostry sos do potraw z kuchni i grilla
Dip to zimny i gęsty, najczęściej bardzo aromatyczny sos. Intensywny aromat nadają mu wykorzystywane do jego przygotowania czosnek, chrzan, koperek czy ogórki albo pomidory, a także inne warzywa, zioła, owoce, marynaty oraz przyprawy.
Z powodu dużej gęstości dipy często podawane są w oddzielnym naczyniu, a zjadane pokrojone warzywa, mięsa, frytki lub chipsy są w nim maczane.
W tym dziale naszego portalu znajdziesz proste przepisy na te przydatne, pikantne sosy np. dip do potraw z grilla, dip czosnkowy, koperkowy, jogurtowy, musztardowy, ogórkowy, a nawet dietetyczny.
Przygotowanie dipu jest niezwykle szybkie. Zazwyczaj polega ono na wymieszaniu składników podanych w przepisie na dip. Smak oraz zapach, a także wyrazistość sosu zależy od stosowanych składników. Czytaj więcej
Zwykle do przyrządzenia dipu, stosuje się składniki o wyrazistym charakterze, np. musztardę, czosnek, szczypiorek lub koperek, ale to tylko przykłady produktów.
Można również zastosować składniki łagodne w smaku, ale o wyrazistym zapachu. Uzyska się wtedy dip niezbyt ostry, ale mimo to jego zapach i posmak spowodują, że potrawa „doprawiona” takim dipem uzyska zupełnie nowy, niepowtarzalny charakter. Takim składnikiem mogą być pomidory, konserwowe ogórki lub ser.
Nadają one potrawom charakteru i wyrazistości, często zdecydowanie poprawiają i zmieniają ich smak i zapach, a także prezencję.