Warzywa niezbędne w żywieniu ludzi
Warzywa czyli rośliny warzywne, powszechnie nazywane jarzynami to jeden z najważniejszych rodzajów pokarmów człowieka.
Spożywanie warzyw pozwala uzupełnić i dostarczyć organizmowi niezbędnych dla życia witamin i minerałów oraz innych składników pokarmowych. Ich niedobór może być w skrajnych przypadkach przyczyną chorób. Dlatego warto do swojej codziennej diety wprowadzić warzywa. W ten prosty, naturalny sposób można skutecznie uzupełniać ich ilość w organizmie i zapewnić sobie zdrowe życie.
Na bazie warzyw i jarzyn przygotowuje się wiele potraw o charakterze dietetycznym, często podawanych w czasie choroby oraz rekonwalescencji po przebytych chorobach.
Diety odchudzające często opracowywane są z uwzględnieniem warzyw i jarzyn.
Przygotowanie warzyw do konsumpcji zwykle jest bardzo proste, praktycznie każdy człowiek bez problemów może sobie przygotować zdrowy posiłek z warzyw.
Ludzie mogą spożywać warzywa na surowo lub po zastosowaniu obróbki termicznej. Najczęściej warzywa są gotowane, smażone oraz pieczone. Do przygotowania potraw z warzyw stosuje się całe rośliny lub ich części - liście, bulwy, owoce, pędy, łodygi lub korzenie.
Rośliny warzywne uprawiane są na całej kuli ziemskiej. W zależności od rejonu, a więc klimatu tam panującego i możliwości uprawy warzyw, zależy jakie rośliny są tam popularne w kuchni.
W naszej strefie klimatycznej, na terenie Polski uprawia się kilkadziesiąt gatunków warzyw. Są one najczęściej stosowane w naszych kuchniach, ponieważ są łatwo dostępne, a co najważniejsze są świeże i tanie. Oczywiście w dzisiejszych czasach można nabyć warzywa pochodzące z innych rejonów świata. Czytaj więcej
Cechą charakterystyczną roślin jest ograniczony czas przydatności do spożycia. Warzywa z czasem tracą swoje walory zdrowotne. Ten czas można przedłużyć przechowując je w odpowiednich warunkach.
W domu są to najczęściej lodówki lub zamrażarki, odpowiednie opakowane lub zabezpieczone przed zepsuciem: konserwowane, kiszone lub suszenie. Sposób przechowywania jest różny dla różnych warzyw, dlatego warto zapoznać się z wymaganiami posiadanych warzyw dotyczącymi ich przechowywania.
Jakość warzyw ma decydujące znaczenie dla smaku, a nawet wartości odżywczych i zdrowotnych potraw przygotowywanych w kuchni i przeznaczonych do spożywania dla ludzi.
Warzywa stanowią bazę dla wielu potraw i są ich podstawowym składnikiem.
Gotowane warzywa to popularne zupy jarzynowe, ale nie tylko. Bardzo często po ugotowaniu warzywa podawanie są z innymi rodzajami pokarmów, np. mięsem czy rybami i doskonale do siebie pasują i uzupełniają się. Gulasz to przykład doskonałej potrawy z gotowanymi warzywami.
Zapiekanki, dania jednogarnkowe również trudno wyobrazić sobie bez warzyw.
Dużą grupę potraw stanowią surówki. To warzywa lub jarzyny podawane na surowo. Takie surowe warzywa często są składnikami sałatek jarzynowych.
Bardzo popularne, zwłaszcza w czasie przyjęć na wolnym powietrzu są warzywa grillowane, czyli smażone lub pieczone na grillu.
Warzywa coraz częściej stosowane są do przygotowywania słodkich wypieków i są dodawane do ciast.
Warzywa są nieodzownym składnikiem różnego rodzaju pokarmów, dlatego warto podawać je do jedzenia na śniadanie, obiad i kolację domownikom, zwłaszcza dzieciom.