Potrawy i słodkie wypieki charakterystyczne dla Świąt Bożego Narodzenia, Świąt Wielkanocnych, Nowego Roku i Sylwestra
Święta w naszej polskiej tradycji to szczególny czas ,w którym odbywają się spotkania rodzinne i towarzyskie.
Znane powiedzenie mówi „postaw się, a zastaw się”. Tak więc stoły uginają się pod ciężarem różnych potraw, słodkich wypieków oraz napojów.
Najczęściej obchodzone są święta religijne: Święta Bożego Narodzenia wraz z uroczystą Wigilią, Święta Wielkanocne rozpoczynające się święceniem pokarmów w sobotę wielkanocną oraz Nowy Rok obchodzony łącznie z Sylwestrem, czyli ostatnim dniem kończącego się roku.
Polska tradycja kulinarna, przekazywana z pokolenia na pokolenie wymaga, aby w zależności od święta podawano na stół specjalnie przygotowane dania i słodkości.
W czasie Świąt Wielkiejnocy obowiązkowo podawane są potrawy z jajkami. Jajko w tradycji chrześcijańskiej to symbol odradzającego się życia. Ponadto przygotowywane są wędliny i kiełbasy np. biała kiełbasa. Czytaj więcej
Słodkie wypieki na Wielkanoc to głównie babki, makowce, serniki, mazurki oraz ciasta kruche oraz drożdżowe, często z makiem lub serem.
Również Boże Narodzenie ma tradycyjne potrawy, których nie powinno brakować na świątecznym stole.
To potrawy z ryb, kapusty, grzybów, a świąteczne słodkości powinny być przygotowane z makiem, bakaliami oraz miodem. Jednym słowem na słodko.
Sylwester i Nowy Rok nie mają specjalnych potraw, bez których nie mogą się odbyć.
Podawane są potrawy: mięsne, rybne, sałatki warzywne i owocowe oraz słodkie wypieki: ciasta, ciastka, torty, pączki, pierniki.
Warto pamiętać, że potrawy i słodkości podawane na świąteczny stół powinny być smaczne i co jest równie ważne, powinny być ładnie udekorowane.