Pasty do chleba i kanapek
Pasty to bardzo ciekawy wyrób kulinarny. Najczęściej w kuchni pasty stosowane są do przygotowania kanapek, ale też do faszerowania jajek (świetny pomysł na Wielkanoc), pomidorów, kruchych słonych babeczek, ruloników z szynki lub z żółtego sera.
Pasty zastępują często stosowane i popularne produkty do smarowania pieczywa takie jak masło, margarynę oraz dodawane do tradycyjnych kanapek wędliny i sery. Mają więcej zalet niż wad. W zasadzie jedyną ich wadą to może być kaloryczność, która zresztą zależy od produktów użytych do jej wykonania. Pasty można kupić w sklepie, ale o wiele szybciej, zdrowiej (bo bez niepotrzebnych dodatków) i zapewne taniej będzie wykonać ją samodzielnie.
Z czego można przygotować pasty do kanapek? Praktycznie trudno określić precyzyjnie z jakich produktów można je przyrządzać. Można przygotować specjalnie na pastę różne produkty spożywcze, dla przykładu najbardziej popularne to jajka, ryby, mięsa, warzywa, orzechy, owoce i wiele innych. Oszczędni mogą wykorzystać resztki z obiadu lub produkty znalezione w lodówce, jednak warto dodać, że muszą to być artykuły nie zepsute i dobrej jakości.
Wykonanie pasty jest zazwyczaj jest proste i szybkie. Rozdrobnione (najczęściej drobno krojone) składniki po umieszczeniu w pojemniku trzeba wymieszać lub bardziej rozdrobnić np. blenderem. Sposób wykonania zależy od konsystencji jaką ma mieć pasta. Możliwości doboru składników na pasty jest nieskończenie wiele. Dla dzieci można przygotować pasty o charakterze słodkim z brzoskwiniami lub rodzynkami, albo innymi owocami. Dorośli członkowie naszych rodzin będą z przyjemnością zajadać się kanapkami posmarowanymi pastą bardziej wyrazistą np. rybną, mięsną czy z sera z dodatkiem drobno pokrojonych warzyw i przypraw. Pasty pozwalają na urozmaicenie codziennych posiłków pod względem ich wartości odżywczych, jak również smakowych. Czytaj więcej
Można je podawać na świeżym pieczywie, grzankach, tostach, tortilli, chrupiących krakersach lub suchych waflach. Świetnie nadają się na śniadanie, kolację, jako dodatek do kremowych zup, jak i na różnego rodzaju imprezy, jako małe eleganckie kanapki. Można je dodatkowo przystroić kawałkiem pomidora, kiszonego ogórka, jajeczka, grzybka, pieczarki lub koperku. Dodatkowo ułożyć na liściach zielonej sałaty, i tak przygotowane kanapeczki będą wyglądały bardzo atrakcyjnie, dlatego będą szybko znikać ;)
W przepisach na pasty zamieszczonych na smaczny.pl każdy znajdzie coś dla siebie. Powodzenia i smacznego! :)