Pyszne ciasta z dodatkiem kakao.
Ciasto murzynek to niezwykle popularny, nie tylko w naszym kraju słodki wypiek, zaliczany do ciast czekoladowych. Ten czekoladowy smak ciasto zawdzięcza dodatkowi kakao. Doskonale nadaje się do przechowywania, tym bardziej, że po kilku dniach jest lepsze niż na początku. Jeśli więc, zdarzy się przypadkowo, że ciasto nie zniknie ze stołu, to nie ma potrzeby rozpaczać. Wystarczy przykryć go lub włożyć do pojemnika, żeby nie wyschło i na następny dzień jest do kawy jak znalazł.
Przepis na murzynka jest znany od bardzo dawna. To historia naszych babć, kiedy trudno było o czekoladę, taka jej namiastka doskonale potrafiła zastąpić oryginał. Równocześnie był on systematycznie udoskonalany. Pierwotnie wszystkie składniki były mieszane ręcznie, przy użyciu łyżki, najczęściej drewnianej. Wykonanie było szybkie, wymieszać i do pieca. Ciasto był bardziej „chropowate” niż dzisiaj, ale rzadko zdarzały się zakalce. Czytaj więcej
W dzisiejszych czasach murzynekwymaga dokładności, składniki dodaje się porcjami i miesza delikatnie mikserem. Ciasto jest wtedy delikatne i puszyste, a przy tym lekko wilgotne. I takie ma być! Warto dodać, że oprócz tradycyjnego przepisu, znajdziecie tutaj również przepisy na murzynka z dodatkami np. z dżemem, owocami, bakaliami oraz kremem.