Przepisy z mięsem wołowym, idealne dania na każdą okazję
Mięso pochodzące z bydła hodowlanego, najczęściej byków oraz krów w wieku powyżej 6 miesięcy to popularna wołowina. Ten rodzaj mięsa jest bardzo popularny w kuchniach Ameryki Północnej oraz Południowej, a także w Europie Zachodniej.
W naszym kraju mięso wołowe jest również stosowane w sztuce kulinarnej, jednak rasy mięsne bydła są rzadko hodowane i w związku z tym mięso takie jest trudno dostępne. Można jednak u nas kupić mięso wołowe importowane z Ameryki.
Warto zapamietać, że mięso wołowe pochodzace z bydła ras typowo mięsnych, ma właściwości pozwalające na otrzymanie potraw o zdecydowanie lepszym smaku. Takie mięso także nie twardnieje podczas obróbki termicznej.
Mięso wołowe nadaje się do gotowania, duszenia oraz pieczenia. Czesto jest podawane jako główne danie obiadowe. Czytaj więcej
Bitki wołowe, rolady oraz pulpety to smaczny kąsek dla tych, którzy lubią potrawy mięsne na gorąco. To tylko przykłady wykorzystania mięsa wołowego w kuchni.
Wołowina, a właściwie pręga wołowa stanowi podstawowy składnik galaretki. Ta potrawa na zimno to doskonała przystawka lub zakąska, podawana przy wielu różnych okazjach, w czasie przyjęć i imprez.
Wołowina stosowana jest również do przygotowania potraw jednogarnkowych. Bardzo znanym przykładem takiej jednogarnkowej potrawy jest popularny gulasz.
Mięso wołowe nadaje się do przygotowania najbardziej wykwintnych potraw i dlatego może być podane podczas uroczystego obiadu świątecznego oraz w czasie ważnych przyjęć towarzyskich.