Wieprzowina, jak przyrządzić karkówkę, żeberka, schab i inne rodzaje mięsa
Wieprzowina to popularna w nazwa mięsa ze świń. Mięso wieprzowe w naszej, polskiej kuchni jest chętnie przyrządzane i często gości na naszych stołach.
Żeberka, karkówka, schab czy polędwica to tylko przykłady elementów mięsa wieprzowego, często przyrządzanego w naszych kuchniach. Do tego zestawu warto dodać golonkę czy nóżki.
Wieprzowinę można przyrządzać na wiele sposobów.
Przepisy na wieprzowinę przewidują jej gotowanie, duszenie, pieczenie, smażenie i grillowanie.
Zachęcam, aby przed obróbką termiczną mięso wieprzowe zamarynować. Będzie ono wtedy smaczniejsze, bardziej wyraziste i kruche.
Przed upieczeniem oraz duszeniem schabu, a także żeberek warto delikatnie obsmażyć mięso. Pozwoli to na zatrzymanie soków wewnątrz mięsa i przyczyni się do zachowania jego smaku i aromatu. Czytaj więcej
Znajdziesz tutaj różne przepisy na przygotowanie wieprzowiny, gdzie stanowi ona składnik podstawowy lub jest jednym ze składników dań, np. jednogarnkowych.
Wieprzowina najczęściej podawana jest do obiadu.
Dlaczego wieprzowina jest tak popularna?
Do zakupu mięsa wieprzowego zachęca zapewne jego cena, niższa niż np. koszt mięsa wołowego.
Ponadto, a może przede wszystkim polska wieprzowina należy do najlepszych pod względem smakowym oraz posiadanych wartości odżywczych.
Mięso wieprzowe zawiera do ok. 20% wysokowartościowego białka, jest także bogate w witaminy z grupy B oraz witaminę E.
Ponadto wieprzowina zawiera wiele minerałów, wapń, żelazo, cynk i inne.