Bigos to staropolska potrawa przygotowywana z kapusty świeżej lub kiszonej z dodatkiem różnego rodzaju mięsa oraz innych składników np. grzybów, koniecznie wzbogacona dużą ilością przypraw.
Do bigosu dodawane są często inne, nietypowe dla tego dania składniki np. dynia.
Bigos to klasyczne danie główne, jednogarnkowe.
Do jego przygotowania potrzebny jest jeden garnek, im większy tym lepszy. Dlaczego? Bo bigos lubi być gotowany w dużej ilości.
Bigosy mają jeszcze jedną specyficzną cechę, dobrze działają na ich smak i zapach wielokrotnie mrożenie i odgrzewanie. Czytaj więcej
Składniki bigosów muszą przejść wzajemnie swoim aromatem czyli muszą się przegryźć.
Przepisów na bigos jest wiele. Praktycznie każda gospodyni czy kucharz ma własny, niepowtarzalny przepis na przygotowanie bigosu. I chociaż różnią się składnikami, ich ilością, zastosowanymi przyprawami, to zawsze wspaniale smakują.
W polskiej tradycji kulinarnej bigos to świąteczne danie. Przyrządzany i podawany na stoły w czasie Świąt Bożego Narodzenia bigos jest jedną z najważniejszych potraw.