Mięso, składnik wielu potraw i dań, żródło białka
Mięso to ludzi jedno z najważniejszych źródeł białka niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Do przygotowywania potraw mięsnych używa się mięsa ze zwierząt hodowlanych lub dzikich.
Mięso przeznaczone do spożycia najczęściej jest przygotowywane w kuchni, gdzie jest poddane obróbce termicznej poprzez gotowanie, pieczenie, smażenie lub przetwarzane w inny sposób.
Warto dodać, że dobrym sposobem przygotowywania mięsa, ze względu na walory zdrowotne, ale również smakowe jest jego pieczenie na grillu.
Mięso stanowi podstawowy składnik wielu potraw i dań lub wchodzi w ich skład.
Można go podawać w całym kawałku, w formie kotletów lub zwiniętych rolad.
Pokrojone w kostkę znajduje się często w daniach jednogarnkowych np.: gulasz, bogracz.
Z mięsa mielonego wykonuje się różnego rodzaje pulpety. Pieczenie z mięsa dodawane na zimno do kanapek lub na gorąco, stanowiące część dania obiadowego to jeszcze jeden przykład wykorzystania mięsa mielonego.
Na bazie mięsa przygotowuje się zupy , np.: rosoły, żurki.
Mięso jest składnikiem wielu zapiekanek.
Dużą popularnością cieszą się galaretki na zimno, gdzie głównym składnikiem jest mięso, konkretnie nóżki wieprzowe.
Mięso świetnie komponuje się smakowo z ciastem. Przykładem połączenia mięsa i ciasta są paszteciki.
Grillowanie między innymi mięsa to ostatnio bardzo popularna forma spędzania wolnego czasu. Sposobów jego pieczenia na grillu jest wiele, np. szaszłyki, to kawałki mięsa smażone często razem z warzywami.
Często do przygotowywania posiłków wykorzystuje się podroby. Są to narządy wewnętrzne zwierząt np.: płuca, wątroba, serce oraz nerki. Z podrobów wyrabia się salcesony, kaszanki oraz pasztety.
Nieco inne zastosowanie w naszej kuchni mają ryby, najczęściej są to śledzie, dorsz, tuńczyk łosoś. Stosowane są do przygotowania sałatek. Czytaj więcej
Ryby są również zapiekane lub pieczone na grillu. Wykonuje się z nich doskonałe pasty rybne do kanapek.
Mięso spożywa się najczęściej z warzywami, zwłaszcza z ziemniakami. Można również podawać mięso z innymi produktami np. z makaronem lub kaszą lub ryżem.
Do spożycia nadaje się mięso zwierząt, ptaków oraz ryb.
Jak już wspomniano mięso zawiera duże ilości białka. W mięsie pochodzenia zwierzęcego znajduje się go więcej niż w mięsie z ryb.
W zależności od rodzaju tłuszczu i jego ilości w mięsie rozróżnia się mięso białe i czerwone.
Do mięs białych zalicza się np. drób: kurczaki i indyki, do tej grupy należą również królik i ryby.
Mięso czerwone stanowi znacznie większą grupę, są to: wieprzowina, wołowina i cielęcina, a także baranina, konina oraz dziczyzna i inne.
Czym różni się mięso białe od czerwonego?
Głównie zawartością tłuszczu. Białe mięso ma mniejszą zawartość tłuszczu oraz mniej kalorii.
Jednak dokonując zakupu używa się nazw określających gatunek mięsa.
W naszym kraju do najczęściej kupowanych gatunków mięs należą:
- wieprzowina – mięso świni;
- wołowina – mięso bydła domowego, ale tylko dorosłego: np. krów, jałówek, buhajów i innych;
- cielęcina,
- baranina i jagnięcina,
- drób czyli mięso ptaków hodowanych, kur i kurcząt oraz indyków i innych.
Do popularnych gatunków mięsa zaliczamy również ryby oraz dziczyznę: mięso zająców, dzików, jeleni, saren oraz dzikich ptaków.
Gotowe do sprzedaży mięso nazywa się tuszą zwierzęcą. Tuszę zwierzęcą dzieli się na elementy. Najpopularniejsze elementy tuszy zwierzęcej, równocześnie najczęściej stosowane w kuchni to: karkówka, łopatka, schab, boczek, szynka i inne.