Buraki czerwone na surowo, gotowane i zapiekane, do surówek, sałatek i zup
Popularne, łatwo dostępne i uprawiane w ogrodach czerwone buraki to często stosowane w kuchni warzywo.
Buraki czerwone przyrządzane są na wiele sposobów. Mogą być spożywane na surowo, ale są również podawane gotowane, smażone i zapiekane.
Występują w przepisach kulinarnych samodzielnie, jak również w towarzystwie innych warzyw, ryb lub z serami.
Są składnikiem wielu zup, sałatek i surówek.
Bardzo popularna ćwikła, czyli buraczki czerwone z chrzanem to doskonały dodatek do dań mięsnych.
Najwięcej składników potrzebnych dla organizmu człowieka zachowują jednak buraki podawane na surowo.
Surowy sok uzyskany z buraków czerwonych na zimno to najlepszy sposób na dostarczenie do organizmu praktycznie wszystkich cennych składników odżywczych znajdujących się w tym warzywie. Czytaj więcej
Barszcz do picia to propozycja wykonania napoju z buraków czerwonych na gorąco.
Barszcz przygotowany z czerwonych buraków i podawany razem z uszkami to tradycyjna potrawa wigilijna w wielu regionach naszego kraju.
Buraki czerwone doskonale nadają się do dłuższego przechowywania.
Rozdrobnione na mniejsze kawałki lub nawet potarte na tarce i umieszczone w słoiku będą doskonałym dodatkiem do obiadu w okresie zimy.
Można je również marynować.
Czerwone buraczki cenione są za smak, ale zapewne duży wpływ na ich stosowanie mają ich właściwości zdrowotne.
Zawierają one wiele cennych dla organizmu człowieka witamin i pierwiastków, dlatego warto podawać je pod różnymi postaciami domownikom.