Por to zdrowe warzywo do surówek i zup
Por to lekkostrawna, o dietetycznym charakterze jarzyna, zaliczana do czosnkowych, posiadająca właściwości lecznicze. W kuchni często i chętnie stosowana do przygotowywania codziennych posiłków takich jak zupy, sosy, surówki, sałatki.
Ze względu na właściwości odchudzające często stosowana w przepisach na potrawy zalecane podczas stosowania diet odchudzających, jak również zdrowotnych.
Zupy jarzynowe z porem są doskonałym sposobem na uzupełnienie witamin i minerałów w organizmie. Także surówki zawierające por to prawdziwe kopalnie minerałów tak potrzebnych do prawidłowej pracy organizmu. Czytaj więcej
Por składa się z cebuli, oraz części nadziemnej – liści.
Liście bliżej cebulki są jaśniejsze, natomiast ich końcówki posiadają bardzo intensywny zielony kolor. Wszystkie części pora są jadalne i warto je wykorzystać w kuchni do przyrządzania potraw.
Również te zielone końcówki liści pora są jadalne i mają dużą wartość dla organizmu, a często są niesłusznie wyrzucane.