Wigilia, uroczysta wieczerza z tradycyjnymi potrawami
Wigilia to szczególne w Polsce, bardzo tradycyjne i najczęściej rodzinne spotkanie przypadające na wieczór 24 grudnia, a więc bezpośrednio przed Świętami Bożego Narodzenia. Spotykamy się wtedy przy uroczyście przystrojonym stole, zastawionym potrawami, najczęściej przygotowywanymi tylko na tą jedną okazję, na Wigilię.
W polskiej tradycji kulinarnej, w zależności od regionu przygotowywane są specjalne potrawy Wigilijne.
Począwszy od zup, gdzie najbardziej znane to chyba uszka z barszczem czerwonym, zupy grzybowe albo rybne.
Kolejnym daniem Wieczerzy Wigilijnej jest ryba, najczęściej jest nią karp podawany po upieczeniu, ale może być przygotowany w każdej innej postaci. Czytaj więcej
Dalej na stół wigilijny podawane są śledzie, również przygotowywane wg różnych przepisów.
Do popicia najczęściej przygotowywany jest kompot z suszonych owoców.
W zależności od zwyczajów pielęgnowanych w rodzinach od pokoleń w wigilię spożywane są najczęściej potrawy z grzybami i kapustą.
Dania podawane na słodko to potrawy z makiem i bakaliami.
Przygotowanie potraw na Wigilię pod względem kulinarnym warto rozpocząć 1 -2 dni wcześniej.