Mięsne pieczenie do drugiego dania lub na kanapki.
Pieczenie mięsne to świetna alternatywa dla kiełbas i wędlin. Doskonale je zastępują, a ponadto są zdecydowanie smaczniejsze i zapewne zdrowsze. Przygotowane samodzielnie w kuchni pieczenie nie posiadają żadnych zbędnych składników poprawiających ich smak. Zawierają jedynie czyste mięso oraz ewentualnie przyprawy, niekiedy zioła lub np. jajko.
Przygotowanie pieczeni z mięsa nie jest trudne, można nawet zaryzykować twierdzenie, że jej wykonanie jest łatwe. Najczęściej pieczenie wykonuje się z jednego kawałka mięsa np. karczku,często odpowiednio wcześniej zapeklowanego. Równie popularne są pieczenie z mięsa mielonego. Najczęściej do pieczenia stosuje się mięso wieprzowe i wołowe oraz dziczyznę. Karkówka i boczek to bardzo dobre gatunki mięsa na pieczeń. Czytaj więcej
Przygotowuje się ją najczęściej w piekarniku, ale można wykonać ją w parowarze, albo na grillu, np. opakowaną w folię aluminiową.