Zboża niezbędne do przygotowania wielu przepisów kulinarnych, potraw i wypieków
Zboża to rozpowszechnione na całym świecie produkty pochodzenia roślinnego.
W wielu rejonach globu stanowią podstawę pożywienia dla zamieszkujących tam ludzi.
Powodem tak dużej popularności zbóż jest ich wartość odżywcza.
Zboża zawierają węglowodany, wapń, krzem, cynk oraz witaminy z grupy B.
Spożywanie zbóż ułatwia usuwanie z organizmu niepotrzebnych produktów przemiany materii.
Najpopularniejsze zboża stosowane w naszym kraju do żywienia ludzi to:
żyto i pszenica oraz kukurydza i orkisz dostępne w postaci mąki,
ryż najczęściej podawany w postaci ziaren.
Oddzielną grupę produktów spożywczych otrzymywanych ze zbóż stanowią kasze.
Są to rozdrobnione ziarna zbóż, dzięki niewielkiemu tylko rozdrobnieniu są łatwo przyswajalne przez organizm.
Mąki pszenne i żytnie w kuchni najczęściej stosowane są do przygotowywania wypieków, ciast, tortów i innych słodkości oraz chleba i różnych rodzajów pieczywa. Czytaj więcej
Mąki to podstawowy składnik różnych klusek, pierogów i wielu innych dań obiadowych.
Stosuje się je również do przygotowania np.: zasmażek lub zagęszczaczy.
Ryż to szeroko stosowany w kuchni produkt. Często zastępuje w kuchni ziemniaki lub makaron. Ryż stanowi podstawę farszów do nadziewania mięs lub warzyw oraz jest składnikiem zup oraz różnego rodzaju sałatek.
Ryż doskonale smakuje podawany na słodko.
Podobne zastosowanie w polskiej kuchni maja różne kasze.
Zboża dla celów spożywczych są przerabiane, najczęściej poprzez mielenie i tłoczone. W ten sposób powstają popularne produkty: mąki i kasze oraz oleje.
Ze względu na przyswajalność oraz oddziaływanie na zdrowie organizmu, do żywienia ludzi najbardziej nadają się jednak nieprzetworzone, pełne ziarna zbóż, bogate w błonnik.