Cebula, niezastąpione zdrowe warzywo do potraw na zimno i gorąco
Cebula to warzywo, niezwykle popularne i bardzo często dodawane do przygotowywanych w kuchni potraw i dań. Zawiera witaminy oraz minerały, dzięki czemu ma właściwości lecznicze, a jej spożywanie pomaga zachować organizm w dobrej kondycji zdrowotnej.
Cebula to jeden z ważniejszych, stosowanych w kuchni dodatków warzywnych i przyprawowych. Nadaje ona potrawom, gdzie została zastosowana charakterystyczny smak i zapach.
Ważną cechą cebuli, mającą duży wpływ na zakres jej stosowania w sztuce kulinarnej jest to, że nie traci ona swoich cennych właściwości odżywczych i zdrowotnych po poddaniu jej obróbce termicznej. Innymi słowy można ją stosować na surowo, jak również po gotowaniu, smażeniu czy pieczeniu.
Surowa cebula jest dodawana do sałatek i surówek. Doskonale komponuje się z innymi warzywami, a także z serami. W takim zestawieniu cebula często ma dominujące znaczenie dla smaku i aromatu tych potraw.
Może być spożywana z pieczywem białym i ciemnym. Czytaj więcej
Cebulę dodaje się równie często do potraw przygotowywanych na gorąco.
Potrawy z mięsa lub ryb - gotowane, pieczone czy smażone zwykle przyrządzane są w towarzystwie cebuli.
Klopsy, kotlety mielone, sosy, zupy a także potrawy jednogarnkowe np. gulasz czy bogracz, a także zapiekanki również zawierają cebulę.
Cebula jest nieodzownym składnikiem wielu marynat.
Jako przyprawa cebula występuje w postaci w proszku lub suszonych płatków.
Cebulę naprawdę warto stosować do przygotowywania potraw w kuchni.
Nie tylko nadaje charakteru tym potrawom, wzbogaca ich wartość odżywczą, ale jeszcze zaopatruje organizm w niezbędne do życia minerały i witaminy.
Cebula zwiększa odporność organizmu, reguluje poziom cukru i zmniejsza ryzyko zakrzepów krwi w układzie krwionośnym, a także reguluje poziom dobrego i złego cholesterolu, a ponadto działa dobroczynnie na wiele innych organów człowieka.