Pyszne pomysły na mięsne dania na obiad.
W naszej, polskiej tradycji kulinarnej, ale i w zwyczajach Polaków mocno zakorzenione jest spożywanie potraw z mięsa. Mięso to białko i witaminy, potrzebne do życia człowieka. Wszak jesteśmy mięsożerni. Dlatego dania mięsne chętnie są zjadane do obiadu i na kolację. Najczęściej, zapewne z powodu łatwego wykonania, podawane są na stół kotlety mielone z mięsa oraz schabowe.
Ale czy tak musi być? Na pewno nie! Tutaj znajdziecie przykłady wykonania smacznych, sprawdzonych przepisów na dania mięsne. Najpopularniejsze i najczęściej stosowane w kuchni są mięsa zwierząt domowych: mięso wieprzowe i wołowe, ale także coraz większą popularnością ciesząca się dziczyzna, a także drób i mięso małych zwierząt hodowlanych np. królików.
Łopatka i karczek to chyba najczęściej stosowane do przygotowania dań mięsnych gatunki mięsa hodowlanego. Czytaj więcej
Rodzaj dania zależy głównie od rodzaju mięsa oraz sposobu jego przygotowania. Możliwości jest wiele, jak wiele jest rodzajów i sposobów przyrządzania tych dań. Mięso może być chude lub tłuste. Cielęcina czy kurczak to przykład chudego mięsa, a golonka wieprzowa to z kolei mięso tłuste.
Mięsa mogą być przygotowywane do posiłków poprzez gotowanie, duszenie, smażenie, pieczenie i ostatnio bardzo popularne grillowanie w plenerze.
Pomysł na obiad, albo uroczystą kolację z mięsem można znaleźć w kolorowej prasie albo w Internecie. Niestety przygotowanie naprawdę smacznych i ładnie podanych dań mięsnych już takie proste nie musi być. Nie jest to też niewykonalne. Wystarczą chęci i przepisy na obiad można zamienić w gorące danie.