Musztarda, zdrowy dodatek do potraw dający ostry, charakterystyczny smak
Musztarda to najczęściej używany w naszej kuchni rodzaj sosów zimnych.
Pomimo tego, że musztarda składa się tylko z dwóch głównych składników, gorczycy i octu, w sprzedaży znajdziemy wiele ich rodzajów.
W naszych kuchniach najpopularniejsza jest musztarda sarepska, ale można znaleźć również inne, np. kremska, delikatesowa czy francuska.
Musztarda dodawana jest do bardzo wielu potraw mięsnych, sosów i dipów oraz marynat, a także sałatek, past do kanapek.
Cechą wspólną wszystkich musztard jest ich, ostry, charakterystyczny smak i zapach, który powoduje, że dodana do nawet najbardziej mdłych potraw, zmienia je w wyraziste przysmaki. Czytaj więcej
Dlatego stosowana jest głównie przez osoby preferujące potrawy o zdecydowanym, charakterystycznym smaku.
Musztarda należy do zdrowych, polecanych przez dietetyków przypraw, poprawiających właściwości potraw, do przygotowania których została wykorzystana.
Warto ją stosować w czasie odchudzania.
Swoje prozdrowotne właściwości musztarda uzyskuje dzięki gorczycy, najważniejszego składnika. Gorczyca zawiera minerały: magnez, wapń, żelazo oraz witaminy. Pomaga zwalczać choroby związane z żołądkiem oraz trawieniem.