Pyszne i zdrowe przepisy z cukinii na każdy dzień roku.
Cukinia, znana w niektórych rejonach Polski jako kabaczek, to wartościowe warzywo z rodziny dyniowatych. Jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów, a także zawiera błonnik.Pomimo tego, że jest łatwo dostępna i tania, a przygotowanie potraw z cukinii nie jest trudne, ani pracochłonne, nie jest ona jeszcze w pełni doceniona w naszej kuchni, a zasługuje na większą popularność. Co prawda można ją stosować do przygotowywania wielu bardzo popularnych dań, a dodanie donich cukinii tylko zwiększa ich wartość, ale ogólne spożycie tego warzywa nie jest zbyt wysokie.Jednym ze sposobów zwiększenia jej spożycia przez ludzi w Polsce, jest popularyzacja przepisów z cukinią. W ten sposób można poprawić stan zdrowia naszego społeczeństwa.Cukinia bardzo dobrze komponuje się z innymi warzywami oraz mięsem i jego przetworami. Przykładem tego jest leczo z cukinią. Przebojem tego sezonu są pyszne, dietetyczne placki z cukinii. Warto wypróbować przepis na zapiekanki z cukinią i podać na kolację albo takie ciekawe danie: makaron z cukinią, którym można zaskoczyć domowników w czasie obiadu. W sezonie grillowym warto wypróbować cukinię z grilla. Są to smakowite i pożywne dania. Sezon na cukinię można przedłużyć właściwie na cały rok, ponieważ doskonale nadaje się ona na przetwory. Warto w spiżarni mieć kilka słoików różnych przetworów z cukinią, które można podać w okresie zimowym do posiłków swoim bliskim. To samo zdrowie!