Marchewka, zdrowe warzywo do dań wytrawnych oraz słodkich wypieków
Z jednym z najważniejszych produktów spożywczych, praktycznie niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu są warzywa, gdzie znajdują się duże pokłady witamin oraz minerałów.
Wśród tych warzyw znajduje się uprawiana w Polsce i bardzo popularna w naszej kuchni marchewka.
Twarde warzywo jakim jest marchew niezbędna jest do przygotowania zup, sałatek, surówek, zapiekanek, potraw mięsnych oraz dań z ryb.
Marchewka, co może budzić zdziwienie znajduje się w wielu przepisach na słodkie wypieki, ciast, babek i pierników.
Na bazie marchewki można zrobić smaczne i zdrowe desery. Czytaj więcej
Marchewkę podaje się surową lub ugotowaną.
Zaleca się, aby marchewkę, która będzie składnikiem potraw i wypieków, gotować w całości. Pokrojona marchewka podczas gotowania traci witaminy i minerały.
Warto pamiętać, by osobom chorym na cukrzycę podawać marchewkę na surowo. Po ugotowaniu marchewka ma wysoki indeks glikemiczny.
Jakie marchewki najlepiej nadają się do celów kulinarnych?
Najlepsza ze względu na smak i wartości odżywcze jest prosta, twarda marchewka o jasnej i gładkiej skórce.