Pomidor, zdrowe warzywo, niezbędne do przyrządzania wielu potraw
Pomidory to bardzo popularne warzywo z rodziny psiankowatych. Być może dlatego przepisy z pomidorami w roli głównej są tak popularne. W kuchni używane do przygotowania różnych potraw: zup, sosów, past, soków, a także przetworów np. w postaci kiszonych pomidorów w słoikach oraz przecierów i koncentratów pomidorowych. Przetwory to sposób na przechowanie tych warzyw na okres zimowy.
Świeże pomidory odpowiednio przetworzone: pokrojone lub rozgotowane albo przeciśnięte stanowią składnik różnych dań.
Znana i popularna zupa pomidorowa to przykład, gdzie o smaku i zapachu potrawy decydują te warzywa.
Sosy przygotowane na bazie pomidorów stanowią często składnik potraw z mięsem lub rybami. Pomidory bardzo dobrze komponują się z innymi warzywami i stanowią składnik surówek i sałatek podawanych do dań przygotowanych w kuchni, jak również na grillu.
Wiele przepisów kulinarnych na dania z pomidorami, opisuje jak przygotować smaczną zapiekankę.
Nie wolno zapominać o tym, że z pomidorów w warunkach domowych można przygotować bardzo dobry przecier pomidorowy oraz keczup. Czytaj więcej
Pomidory zawierają wiele witamin. Wzmocnienie naczyń krwionośnych i lepsze dotlenienie organizmu, to skutek działania witaminy C. Wzmacnia ona również odporność organizmu.
Witaminy A i E znajdujące się w pomidorach opóźniają starzenie się skóry. Warto spożywać pomidory dla lepszego samopoczucia, przecież dobry wygląd zewnętrzny dla każdego człowieka jest ważny i poprawia to samopoczucie.
Ale to jeszcze nie koniec dobrych informacji na temat pro-zdrowotnych właściwości pomidorów. Mają one duże zasoby minerałów i związków chemicznych. Jednym z nich jest likopen, jego przeciwutleniające działanie między innymi spowalnia starzenie się organizmu.
Trudno wymienić wszystkie zalety jedzenia pomidorów, warto jeszcze dodać, że zalecane są w wielu dietach odchudzających.
Z powodu swoich, można powiedzieć doskonałych właściwości i działania na organizm ludzki, potrawy przyrządzone z udziałem pomidorów powinny jak najczęściej gościć na naszych stołach.