Jarmuż, zdrowe warzywo do potraw na zimno i gorąco oraz do napojów
Jarmuż to warzywo z rodziny kapustowatych.
Do niedawna używany był głównie do dekoracji potraw.
Ze względu na to, że jarmuż zawiera witaminy, głównie C oraz K, a także sole mineralne, warzywo to zyskuje coraz większą popularność w Europie i jest stosowane do przygotowywania różnych potraw.
Spożywanie zielonych liści jarmużu dobrze wpływa na nasze zdrowie.
Również w naszym kraju, jarmuż coraz częściej można znaleźć w przepisach kulinarnych.
Jarmuż znajdziemy w wielu przepisach, zarówno na sałatki warzywne jak również na gorące potrawy.
Jarzynowa zupa z jarmużem i botwinką do doskonała propozycja dla osób lubiących kuchnię wegetariańską.
Jako danie obiadowe, gdzie znajduje się jarmuż polecamy potrawkę jarzynową, to smaczne, szybkie, łatwe do przygotowania danie. Czytaj więcej
Jarmuż nadaje się doskonale jako składnik zapiekanek.
Można go również dodawać do dań z makaronem.
Warto dodawać jarmuż do napojów, gdzie warzywo to zdecydowanie podwyższa ich wartość odżywczą.
Przykładem doskonałego napoju z jarmużem może być taki koktajl.
Jarmuż po usunięciu twardych i grubych części liści, zwłaszcza starszych, można spożywać na surowo lub po gotowaniu lub smażeniu.
Warto zapamiętać, aby obróbkę termiczną ograniczyć do kilku minut.
Zbyt długie podgrzewanie powoduje utratę wartości odżywczych oraz intensywnego, zielonego koloru.