Sałatki i surówki z zieloną sałatą to zdrowe i smaczne odżywianie
Zielona, chrupiąca i często wykorzystywana do dekoracji potraw podawanych na stół. To dobrze znana w naszej kuchni sałata.
To smaczne warzywo można przygotowywać na wiele sposobów.
Tym bardziej, że jest jej kilka rodzajów, różniących się wyglądem i smakiem. Najbardziej znane i często podawane to: sałata lodowa, masłowa, rukola czy roszponka.
Liście sałaty to jeden z ważniejszych składników zdrowego odżywiania.
Można spożywać ja samą, ale doskonale smakuje między innymi z ogórkiem, rzodkiewką, papryką i pomidorem, a także z innymi kolorowymi warzywami.
Sałata dobrze komponuje się smakowo również z ziołami i owocami.
Jest to smaczne i zdrowe połączenie pokarmów, często występujące w różnych rodzajach diet. Czytaj więcej
Sałatki i surówki to najczęściej podawane danie, gdzie występuje sałata z innymi warzywami oraz owocami, a także z mięsem lub rybami, a nawet z serami.
Mogą być one traktowane jako dodatki do dań głównych lub jako samodzielne dania lub przekąski.
Te kolorowe i ładnie prezentujące się na stole dania są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo … tanie.
Sałata z powodu swoich właściwości jest wyjątkowym warzywem.
Zawiera sporo witamin i minerałów. Witaminy z grupy A, C i E oraz żelazo, potas i magnez, a także kwas foliowy, to tyko niektóre składniki sałaty.
Spożywając sałatę uzupełniamy niedobór tych niezbędnych dla naszego organizmu witamin i minerałów dbając tym samym o zdrowie i wygląd..