Przepisy Extra Dodaj przepis

Co można zrobić z aronii?

Owoce aronii są cierpkie, a przez to niezbyt smaczne na surowo. Znacznie lepiej smakują przetworzone, dlatego warto z nich przygotować:

  • soki;
  • syropy;
  • dżemy;
  • konfitury do mięs;
  • galaretki;
  • nalewki;
  • susz z owoców;
  • kandyzowane owoce.
  • Dla wzbogacenia smaku, koloru i przede wszystkim wartości odżywczych aronię warto dodawać do przetworów z innych owoców (np. jabłek).

    Owoców aronii można także używać jako dodatek do ciast i deserów.

    Zdjęcie istockphoto.com © Vladimir Blinov

    Inne informacje o poradzie:
    Autor:
    Agnieszka [2011-09-02]
    Komentarze do porady:
    Ta porada nie została jeszcze skomentowana. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.