Przepisy Extra Dodaj przepis

Co można zrobić z fasolki szparagowej?

Fasolkę szparagową (zieloną i żółtą) można umyć, osuszyć i zamrozić.

A na obiad można z niej przygotować różne pyszności. Oto kilka propozycji:

  • ekspresowe danie - ugotować w osolonej wodzie, polać roztopionym masłem z bułką tartą;
  • zapiekankę np. z kurczakiem, makaronem, kolorową papryką, żółtym serem, beszamelowym sosem i dowolnymi przyprawami;
  • danie z różnymi warzywami, np. do zrumienionej cebuli dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, czosnek, i ugotowaną fasolkę szparagową, razem chwilkę podsmażyć i przyprawić na koniec;
  • przetwory, oczyszczoną fasolkę wkładamy do słoików i zalewamy zalewą octową taką jak do korniszonów;
  • sałatki, np. z dodatkiem ziemniaków, jajek, pora, cebuli, czosnku, kukurydzy, pieczarek, szynki itd.
  • Inne informacje o poradzie:
    Autor:
    Dorota [2011-07-18]
    Komentarze do porady:
    Ta porada nie została jeszcze skomentowana. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.