Fasolkę szparagową (zieloną i żółtą) można umyć, osuszyć i zamrozić.
A na obiad można z niej przygotować różne pyszności. Oto kilka propozycji:
ekspresowe danie - ugotować w osolonej wodzie, polać roztopionym masłem z bułką tartą;
zapiekankę np. z kurczakiem, makaronem, kolorową papryką, żółtym serem, beszamelowym sosem i dowolnymi przyprawami;
danie z różnymi warzywami, np. do zrumienionej cebuli dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, czosnek, i ugotowaną fasolkę szparagową, razem chwilkę podsmażyć i przyprawić na koniec;
przetwory, oczyszczoną fasolkę wkładamy do słoików i zalewamy zalewą octową taką jak do korniszonów;
sałatki, np. z dodatkiem ziemniaków, jajek, pora, cebuli, czosnku, kukurydzy, pieczarek, szynki itd.
Inne informacje o poradzie:
Autor:
Dorota [2011-07-18]
Komentarze do porady:
Ta porada nie została jeszcze skomentowana. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz