Przepisy Extra Dodaj przepis

Co można zrobić z jeżyn?

Jeżyny doskonale smakują na surowo, ale nadają się także do wypieków, deserów i na przetwory.

Z owoców można przygotować:

  • konfitury, dżemy, marmolady;
  • wina;
  • nalewki, likiery;
  • soki;
  • koktajle na bazie mleka, jogurtu lub maślanki;
  • chutney.
  • Jeżyny są także świetnym dodatkiem do ciast (drożdżowych, biszkoptowych i kruchych), tart, tortów i serników na zimno. Dobrze smakują z galaretką, bitą śmietaną i budyniem.

    Mogą też być składnikiem sałatek owocowych.

    Inne informacje o poradzie:
    Autor:
    Dorota [2012-08-07]
    Komentarze do porady:
    Ta porada nie została jeszcze skomentowana. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.