Przepisy Extra Dodaj przepis

Dobre ciasto na pierogi leniwe

Aby ciasto na pierogi leniwe nie było ciężkie i twarde, natomiast pierogi po ugotowaniu puszyste – należy zastąpić ok. 1/3 część mąki pszennej mąką ziemniaczaną.

Inne informacje o poradzie:
Autor:
Dorota [2005-07-30]
Komentarze do porady:
Witam, ja nie robiłam tych pierogów, znalazłam tylko takie ładne zdjęcie. Też mi się podobają, być może to jest taka specjalna forma do pierogów, bądź skleja się je jakoś z dwóch wykrojonych kółek ciasta i marszczy na górze. Pozdrawiam :)
Dorota [2011-01-13 15:15:49]
Witam.Cudny kształt bardzo prosze o jesli to nie tajemnica o odpowiedż jak je zrobić ?z góry dziękuje i pozdrawiam.Ania
ania nowicka [2011-01-13 09:44:15]
W starej "Kuchni polskiej" sÄ? z sera i mÄ?ki. Rzadko robiÄ? kopytka bo wymagajÄ? gotowania ziemniakĂłw ( chyba, Ĺźe mi z obiadu zostanÄ?). Leniwe robiÄ? 3 minuty (teĹ?Ä? myĹ?laĹ?, Ĺźe mroĹźone ugotowaĹ?am). Ser oprĂłszam mÄ?kÄ? (maĹ?o, Ĺźeby tylko siÄ? skleiĹ?o) + jajko, roluje, tnÄ? i na wodÄ?. Absolutnie nie wyrabiajcie tego dĹ?ugo, bez sensu.
ika [2011-01-12 17:07:11]
Ja także znam tylko jeden przepis na pierogi leniwe, czyli tylko z twarogu:), bez ziemniaków, ale wiem, że ludzie mają różne inne przepisy na tę strawę i szanuję to:) pozdrawiam
Darka:) [2011-01-07 15:04:05]
Encyklopedia polskiej sztuki kulinarne podaje nastepujące skladniki: Kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 2 jajka, 250-300g maki pszennej, 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej, sól. Kluski leniwe: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 500 g chudego twarogu, 2 jajka, szklanka maki, szczypta soli, szczypta mielonego cynamonu. A w dietetycznej książce kucharskiej są przepisy na leniwe bez ziemniaków i z ziemniakami. Wychodzi więc na to że jeżeli ciasto jest z samych ziemniaków to sa to kopytka a jeżeli mają w składzie ser to czy z ziemniakami czy bez to sa to leniwe.
666 [2010-12-02 22:14:15]
Też chciałabym wiedzieć jaj zrobić pierogi,aby uzyskać taki kształt?
Elżbieta [2010-10-02 23:57:22]
Hi hi,ale dyskusja! Ale skoro LENIWE są dla leniwych,a w pierogach łączy się ziemniaki z serem to ja stawiam na wersję z ziemniakami,ALE..Wersja z samym serkiem idealna jest na słodką wersję.
Ines [2010-09-29 14:00:50]
Pierogi leniwe zawsze kojarzyły mi się z ziemniakami dawno nie robiłam.OSOBY,KTÓRE ZAWSZE ROBIĄ TYLKO Z SERA NIECH SPRÓBUJĄ Z ZIEMNIACZKAMI ZASADA ROBIENIA JEST TAKA SAMA JAK KOPYTKA TYLKO PLUS SER KOSZTY NIE SĄ DUZE EWENTUALNIE NIE BĘDĄ SMAKOWAŁY.NA TALERZYKU POSYPAĆ CUKREK I POLAĆ GORĄCYM MASŁEM POLECAM
magda13 [2010-09-22 21:55:19]
Moi mili:) sprzeczać się tak można bez końca bo ile nas jest tyle przepisów i zdań:) i pewnie każdy pyszny:) u mnie w domu zawsze robiło się pierogi leniwe z gotowanymi ziemniakami, a różnica z kopytkami jest taka, że w kopytkach nie ma białego sera:) ale nie krytykuję innych przepisów:)
MartaZ [2010-09-21 18:00:00]
Nie rozumiem skad niektorym przyszlo do glowy ze piergi leniwe sa z ziemniakami!!!!! To jakis dziwaczny wymysl. Jak dodasz ziemniaki to juz nie beda pierogi tylko jakis inny gatunek kopytek.
as [2010-09-07 16:01:58]
Do pierożków leniwych nie dodaje się ziemniaków, dla zainteresowanych podaje na nie przepis: -200 g zmielonego półtłustego twarogu -1 jajko -około szklanka mąki(ciasto nie powinno przywierac do dłoni) - szczypta soli Przygotowanie: W głębszej misce twaróg rozgnieśc widelcem, dodac jajko, soli i pomału dosypywac mąki, na koniec ciasto ugnieśc dłońmi, podzielic na mniejsze porcje, rekami rozwałkowac w cienkie roladki o srednicy 1,5 cm, pokroic jak kopytka. Do wrzącej wody dodac łyżke oleju (by pierożki sie nie rosypały) i pomału wrzucic do garnka pierozki. Gotują sie one dośc szybko, gdy tylko wspłynom na powierzchnie wody wyjąc wyżką, dodac masło. Najlepiej smakują topione w śmietanie z cukrem. Smacznego;)
Katia [2010-08-13 17:34:18]
Pierwszy raz słysze że leniwe są z ziemniakami ;/
Sandra [2010-08-13 11:36:23]
Żadnych ziemniaków! EG sam albo sama piszesz bzdury. Zamiast mąki można dać więcej bułki tartej do samego ciasta. Mąki dać tylko trochę by się ciasto ulepiło. Wychodzą przepyszne.
Paweł Sieradz [2010-08-06 09:14:14]
Do : Magduś 58. Co to za bzdury!!!!!! Jasne że leniwe są z gotowanymi ziemniakami i twarogiem.....kopytka to inna sprawa, a pierogi ruskie to jeszcze inny przepis....Kopytka i leniwe, to mają jedną wspólną rzecz, formę krojenia, tzn pasek formujemy z ciasta -taki rulon i potem odcina sie takie kawałki pod skosem....
EG [2010-07-13 11:08:11]
u mnie w rodzinie z pokolenia na pokolenie pierogi leniwe robiło się z twarogu i ziemniaków! kopytka są z samych ziemniaków. z twarogiem-leniwe. a skąd nazwa? ja zawsze uważałam, że z lenistwa,bo nie chce się robić pierogów ruskich, czyli z nadzieniem ziemniaczano-twarogowym. wsystko razem zagnieść i mamy pierogi leniwe. takie robiła moja praprababcia, prababcia, babcia i mama. do dziś pamiętam smak leniwych mojej prababci. polane śmietanką i posypane cukrem.
anka szklanka [2010-01-29 10:46:50]
Przepis HALUS jest wyśmienity wyszły palce lizać
WIESIA74 [2010-01-24 14:39:19]
LUDZIE pierogi leniwe to ciatso z sera białego mielonego- podstawowe i jednie prawdziwe, natomiast mielone ziemniaki z serem białym tof arsz na pierogi ruskie. ziemniaki gotowane mielone i krojone na skośne romby to kopytka
Magduś58.. [2010-01-05 11:32:00]
Ja robie tak: gotuje ziemniaki 4szt. potem je przeciskam przes praske dodaje mąke ziemniaczną 1 jajko i sól i twaróg ugniatam ciasto, potem robie ruloniki i ucinam pod skosem, wrzucam do gotujacej sie wody wyjmuje polewam maslem i cukrem. pycha
wrona [2009-11-27 12:44:14]
Mam wazenie ze teraz to mylimy trzy pojecia: leniw, kopytka i pierogi. Do leniwych NIE DODAJE SIE ZIEMNIAKOW. To kopytka sa z ziemniakami. Leniwe je sie na slodko posypane cukrem i polane bulka tarta zrumieniona na masle. Kopytka je sie na slono np. ze skwarkami alo do sosu grzybowego.
Madziusiapl [2009-11-23 14:58:41]
Na wszelkie leniwe,kopytka,pierogi,cista polecam TERMOMIX
emerytka z Gorzowa Wlkp. [2009-10-07 13:03:24]
Prawdziwe pierogi leniwe,to 1 kostka sera białego 3 ziemniaki ugotowne ,ser i ziemniaki zmielić dodać jajko mąkęz iemniaczaną+ troche mąki wrocławskiej wymieszać i rozwałkować polewam masełkiem i bułką tartą,porostu pycha.
Jola [2009-06-13 12:47:14]
Dodając ziemniaki do leniwych tworzycie jakąś dziwną hybrydę kopytek leniwych. Leniwe to leniwe; kopytka to kopytka. Swoją drogą, nie wiem z czym miałbym jeść taki wynalazek, z cukrem czy z cebulą? A może z syropem klonowym i pieczonymi kasztanami???
Łukasz Dehmel - Chef [2009-05-22 14:55:55]
podoba mi się pomysł z kaszą manna zamiast mąki. Ja np w ogole nie roluję i nie kroję nożem, tylko po wymieszaniu serka (ważna jakość twarogu) z całym jajkiem, mąką/kaszką i łyżką śmietany jeśli twróg jest dość twardy (robi się pulchny) nakładam to "ciato" na małą łyżkę od herbaty, uklpuję balaski i wrzucam na wrzątek i czekam aż wypłyną. Plus bułka tarta lub wiśnie z domowego syropu :) Smacznego
Joasia [2009-04-22 17:07:22]
popieram opinię Ilonki, do ciasta na pierogi dodaję same żółtka i pierogi po ugotowaniu są miękkie.
Jana [2009-04-01 20:31:42]
expresowe leniwe to-serek homogenizowany,1 jajko i ze 3 łyżki maki wszystko dobrze wymieszac i kłasc na osolony wrzatek łyzeczka kluseczki,po wypłynięciu gotować około1 min. na talerzu polacroztopionym maselkiem i można posypac cukrem pychota.serek może być waniliowy.
teska 12 [2009-03-09 19:37:29]
właśnie robiłem przepis od kasia [08.07.2008 11:54:35] fantastyczny! Polecam
adam [2009-02-25 14:57:33]
Ludzie do klusek leniwych nie dodaje się gotowanych ziemniaków tylko biały ser!!! Nie mylcie z kopytkami. A juz pierwsze słysze ze sie piane z białek ubija.
Niezłe ziółko [2009-02-18 09:24:59]
do pierogow leniwch potrzebny jest ser maka pszenna i ziemniaczana jaja i ziemniaki gotowane ,ktore mozemy zastapic wieksza iloscia maki ziemniaczanej
asia [2009-02-02 10:49:19]
oczywiscie,że jak leniwe,to bez ziemniaków!! kopytka robi się z ziemniakami! leniwe to tylko, mąka pszenna i ziemaniczana,sól,pieprz i jajko! można ubic pianę,a moze też całe jajko:)
Jola-lubuskie- [2009-01-29 12:07:44]
Nie rozumiem piane z biale, ale ile tych bialek i jakie zachowac proporcje przy robieniu leniwych? Sarenka
Sarenka [2009-01-29 02:12:25]
Jak chcecie żeby ciasto było mięciutkie to najlepiej jak do pół kilo mąki dodacie ciepłej wody, 1 jajko, sól i zagniatamy. Ja robiłam i wyszły mięciutkie i pyszniutkie:-)A już z farszem mięsnym Bomba:) pozdrawiam:)
czarnulkaa [2008-12-04 11:12:58]
Śliczny kształt tych pierogów,powiesz jak to robisz.
Madzia(Magdalena,ale tylko tak c [2008-11-21 23:48:40]
Oczywiście, że PRAWDZIWE pierogi leniwe nie zawierają ziemniaków... Skąd ten pomysł? Jak leniwe, to na maxa... :-)
:-) [2008-11-17 20:47:26]
Przepis Halusi jest super! Pierwszy raz udaly mi sie pierogi leniwe:))
chica [2008-11-14 17:30:51]
tak naprawdę leniwe są bez ziemniaków, bo leniwa gospodyni zmieszała mąkę na pierogi z farszem serowym i wyszły leniwe.Koniecznie ubić pianę z białek i rzeczywiście można mąkę pszenną w części zastąpić ziemniaczaną
alaj [2008-10-27 14:39:00]
Prawdziwe leniwe pierogi są z ziemniakami. Wałeczek ciasta przed krojeniem spłaszcza się dłonią i kroi w romby podobnie jak kopytka.
mariola [2008-10-26 17:37:58]
75 dag twarogu,3 jajka, 10 dag mąki, 8 dag masła, 5 dag cukru, 1-2 łyżki bułki tartej. Ser mielimy, dodajemy żółtka, ubijamy białka na sztywną pianę,łączymy z serem i mąką. Zagniatamy ciasto, odrywamy kawałki i formujemy wałeczki o średnicy 2 cm, lekko spłaszczamy dłonią o odcinamy 2-3 cm kluseczki.Wrzucamy je na wrzącą, osoloną wodę o gotujemy do wypłynięcia. Ugotowane kluski odcedzamy, polewamy zrumienioną na maśle bułką tartą i posypujemy cukrem.Smacznego.
kasia [2008-07-08 11:54:35]
mój przepis-pół kilo sera białego półtłustego,3 jaja ,mąka ,sól. ubić pianę z białek,wrzucić do niej pokruszony ser.żółtka,kilka łyżek mąki.Wyrabiać mikserem dodając mąki aby ciasto było dość twarde.Na wrzącą posoloną wodę kłaść dużą łyżką kluski.Gotować do trzech minut po wyplynięciu.Podawać polane masłem ze zrumienioną tartą bulką.Smacznego.
Jacek [2008-03-12 23:03:30]
Halus twój przepis na pierogi leniwe jest rewelacyjny (SUPER)
Ula [2008-01-24 18:25:58]
Leniwe pierogi,jak sama nazwa wskazuje, są leniwie robione. Czyli, kostka twarogu, 1 jajo, mąka,tyle by było elastyczne , odrobina proszku do pieczenia. Wszystko zagnieść w wygodnej misce. Ja robię wałeczek kroję na klocki, gotuję. Polewam masełkiem roztopionym i posypuję trochę waniliowym i zwykłym cukrem. Nie czynię żadnych kombinacji. Smacznego!
Alicja z Torunia [2007-08-08 08:12:10]
dikładny przepis na PIEROGI LENIWE :: 1kg ziemniaków obrac i ugotować, ciepłe zemlec przez drobne sitko, zemleć 30dkg sera twarogowego. Wymieszać z 1 jajem. W Misce ciasto ułozyc by powstało dokładnie pól miski wolnej, do której wsypujemy makę do wysokości ciasta. Odbieramy garść maki ktora zastępujemy garścia mąki ziemniaczanej, a pozostałą czesc wykorzystujemy do posypania stolnicy. gwarantuje udane pierogi. przypominam ze wszystko zalezy od ziemniaków jesli po ugotowaniu sa zbyt sypkie trzeba dodac wiecej jajek jesli zbyt mokre wiecej maki ziemniaczanej, jesli kleiste doskonale nadają sie na kluski i frytki, a z nowych najleprze sa placki, bo zadne kluchy, kopytka i inne nie wyjda!!!!
Beata - kucharka [2007-06-06 14:01:18]
Czy do wyrabianej masy ciasta na pierogi leniwe(twaróg,ugotowane ziemniaki,mąka krupczatka,ubite całe jajko) dodajemy odrobinę cukru?
ewa ze Słupska [2007-05-13 13:24:36]
jak sie pierogi ugotują to po odcedzeniu polewam je zimna czy ciepłą wodą? (żeby się "zahartowały" i nie zlepiały się)
bebka [2007-04-27 18:20:19]
tyle przepisów ale ja nadal nie wiem czy piszecie przepisy na kopytka tzw. czy p[ierogi z farszem serowym. Proszę napiszcie przepis na kopytka leniwe z serem.Pozdrawiam
tula [2007-04-25 11:21:45]
trudno się połapać czy to pierogi czy to kopytka . bo pierogi to są w środku z farszem a jak bez to kopytka , na pierogi to mąka jajo i trochę sparzyć mąki tak 1\3i zagnieśc ,są bardzo dobre oczywiściez farszem w środek
Teresa k [2007-03-23 11:36:11]
prosze o przepis na pierożki leniwe - pozdrawiam
adriana [2007-01-18 21:52:59]
zapomniałam do wody w której gotuje pierogi wlewam 2 łyżki oleju wtedy pierogi nie kleją się
Mircia [2006-12-30 23:10:10]
ciasto na pierogi:mąka tortowa,1jajko ,pół szklanki gorącej wody,wyrobić i wklepywać tyle mąki żeby ciasto nie kleiło się do rąk.Przepis na farsz ; kapustę kiszoną ugotować do miękkości(pokroić), grzyby zalać wrzątkiem , odcisnąć wodę grzyby pokroić drobno, podsmażyć z cebulką, przyprawić pieprzem i solą, wymieszać z kapustą i farsz gotowy smacznego
Mircia [2006-12-30 23:07:38]
kto zna przepis na farsz do pierogów wigilijnych???
asix [2006-12-18 19:30:20]
zeby pierogi byly puszyste do maki trzeba dodac pol lyzeczki proszku do pieczenia
danka [2006-12-04 19:29:18]
właśnie zabieram się za robienie pierogów leniwych, ale na pewno bez ziemniaków, moje dzieciaki bardzo je uwielbiają. Twaróg jajka i mąka i do dzieła.
magda [2006-11-03 12:50:39]
czy ktos moze podac dokladne proporcje na pierogi leniwe?
gosia [2006-10-05 18:18:58]
Czy leniwe są z ziemniakami czy nie,bo moja mama kiedy byłam dzieckiem robiła takie kulki z sera z samą mąką i mówiła że to leniwe. Ja robię z ziemniakami,ale raz są za miękkie raz za twarde i dlatego proszę o dokładny przepis.
Iwoncia [2006-09-29 16:05:16]
Uwielbiam pierożki leniwe :) Polecam zastąpić mąkę kaszką manną!!! Delikatne a jakie smaczne!!!
Elka [2006-09-10 00:47:43]
Ja kiedys robilam i byly twarde i surowe w srodku a innym razem rozlatywaly sie!Co zrobic aby wychodzily zawsze?
Teresa [2006-07-30 19:46:38]
moja opinia pierogi leniwe muszą być z serem krojone jak na kopytka natomiast maka ples ziemniaki gotowane są to kopttka i tez krojone jak na leniwe pozdrawiam
dublo [2006-07-29 13:38:07]
Jak długo ugniatacie ciasto na pierogi?
miskoala [2006-07-27 20:05:16]
takze dodaje piane, i topione maslo, a wyrob jest wysmienity!!!
Agnieszka [2006-06-11 23:44:02]
A jak się je formuje jak pierogi czy podobne do kopytek??? proszę o odpowiedź!
kasia [2006-03-31 09:36:04]
UWIELBIAM LENIWE PIEROGI I WLASNIE ZAMIERZAM PIERWSZY RAZ ZROBIC JE SAMA. ZEBY BYLY PUSZYSTE TRZEBA UBIC PIANE Z BIALEK
marta [2006-02-23 09:49:47]
Mój przepis na ciasto pierogowe mąka /najlepiej poznańska/+1 całe jajko+łyżka masła+ciepła woda+szczypta soli.Naprawdę pycha.Polecam !
Ania [2006-02-17 19:03:52]
ja natomiast robie po swojemu i wychodzą naprawde pyszne!!!!
Baśka [2006-02-17 18:43:09]
aby ciasto na pierogi leniwe bylo miekkie po ugotowaniu , nalezy zachowac odpowienia proporcje np. 60 dkgsera mielonego i 30 dkg maki, jajko i szczypta soli. J osobiscie robie duze porcje tegociasta bo gotuje dla dzieci w przedszkolu
HALUS [2006-02-11 16:33:29]
jak leniwe to muszą być ociężałe..:) żart :) nigdy nie robiłam pierogów leniwych, ale za to jadłam - pycha !!
Oleńka [2005-12-20 18:06:03]
a ja dodaję trochę kaszy manny i sa najleprze
MONIKA [2005-11-21 13:55:22]
Ucieram żółtka z twarogiem dodaje mąke i piane z białek Pierogi wychodzą puszyste i bardzo smaczne
arabika [2005-11-18 23:51:06]
aby ciasto na pierogi było dobre trzeba dodać tylko same żółtka ,będą mięciutkie no i ja akurat robię je z mąki tortowej
ilonka [2005-11-11 22:44:58]
Ja dodaje do ciasta na pierogi pare łyzek smietany 12% ....ciasto jest wspaniałe ..miecutkie dobrze sie klei , jest takie sprezyste:) polecam wszystkim
Asia [2005-10-31 22:39:45]
aby ciasto dobrze sie ugniatalo i bylo mieciutkie ,dodaje lyzke oleju.
aga [2005-10-20 21:53:46]
ciasto na pierogi zawsze stwaza mi problemy , jego wyrobienie duzo czasu, moze jest cos co pomoze mi w skroceniu tego czasu ?
Marlena [2005-10-02 13:20:30]
wystarczy maka tortowa i ciepla woda wychodza mieciutkie gabi
gabi [2005-09-07 21:50:29]
Poproszę przepis od a do z na leniwe... kiedyś zrobiłam, ale mi nie smakowały
marzena [2005-09-03 16:42:44]
ja dodaję piane z białek wychodzi puszek
maria 31.08.2005 [2005-08-31 16:25:48]
Tak to prawda
Ewka [2005-08-13 12:02:06]
Dodaj komentarz

Autor:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.