Przepisy Extra Dodaj przepis

Jak obchodzić się z grzybami?

Grzybów nie należy myć mocząc je w naczyniu z wodą, gdyż nasiąkną wodą, przez co tracą smak. Należy je myć szybko pod bieżącą wodą.

Jeżeli grzyby przechowujemy w lodówce, to należy zawinąć je w np. płócienną szmatkę, która przepuszcza powietrze i dzięki temu nie rozwijają się w nich bakterie.

Grzyby przeznaczone do marynowania powinny być zdrowe i w miarę możliwości nie za duże.

Inne informacje o poradzie:
Autor:
Dorota [2008-08-07]
Komentarze do porady:
Pieczarki najwygodniej myć miękką szczoteczką do zębów. Jest odpowiednio mała i ma wygodną rączkę. Od takiej szczoteczki szybko schodzą te czarne punkciki okazujące się ziemią.
Sav [2009-08-20 20:02:41]
Dodaj komentarz

Autor:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.