Przepisy Extra Dodaj przepis

Jak upiec dobre ciasto kruche?

Przygotowane ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem brytfanki, ale ciastem wypełniamy tylko 1/3 lub ½ wysokości brytfanki, dzięki temu zostawiamy miejsce na rośnięcie ciasta. Brytfankę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok.180 °C.

Gdy ciasto się upiecze należy je natychmiast wyjąć z piekarnika, aby nie wyschło.

Inne informacje o poradzie:
Autor:
Dorota [2005-07-30]
Komentarze do porady:
kruche ciasto powinno szybko sie szybko wyrobic, a potem wlozyc do lodowki by je schlodzic, wtedy wylepiac foremke.
betti [2010-04-21 17:09:03]
ja jestem zwolenniczką cukru waniliowego a olejek dodaje do niektórych ciast
budka [2008-01-09 08:25:42]
ja dodaje 1/2 porcji margaryny i 1/2 porcji masła, jest elegancko:):) polecam!!
wojtek [2007-05-03 11:24:24]
ciasto z margaryna smakuje duzo gorzej, ja jestem za maslem
asia [2007-04-06 10:35:03]
Z moich doświadczeń wynika, że po dodaniu masła ciasto jest bardzo twarde. Jestem za margaryną.
peeska [2007-04-05 16:40:48]
Oczywiście, że można zamiast margaryny dodać masło - wtedy ciasto wyjedzie jeszcze lepsze, i bardziej kruche. Powodzenia :)
Dorota [2007-02-21 19:52:53]
czy do ciasta kruchego zamiast margaryny mozna dodac maslo?
aga [2007-02-21 19:30:11]
Irenko, oczywiście, że nie do każdego. Zbyt intensywny zapach i smak to nic dobrego. Ja zdecydowanie wolę cukier waniliowy -małe lub duże opakowanie. Zdecydowanie bardziej subtelne
Tereza [2006-10-06 09:52:53]
Jeżeli po wyrobieniu ciasto jest za twarde to wtedy się kruszy i nie da sie go rozwałkować , to pewne.Proponuje dodać 1-2 Ł gęstej śmietany! Ja, osobiście, wylepiam ciastem blaszkę
zampia [2006-09-10 01:44:17]
Blagam jak sie robi ciasto kruche,po zrobieniu wkladam do lodowki,i nic z tego,kruszy sie i juz dwa razy zrobilam,i dwa razy wlozylam do kosza.
leokadia@cegetel.net [2006-02-26 18:24:01]
Ja mam takie pytanie. Czy do każdego rodzaju ciasta używa sie olejków zapachowych?Z góry dziękuję i pozdrawiam.
IRENA [2005-10-14 19:37:03]
Dodaj komentarz

Autor:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.