Jest na to sposób:
-jajko
-trochę mleka
-przyprawy (np. Wegeta) do smaku
Roztrzepać jajko z mlekiem i przyprawami, a potem czerstwy chleb maczać i kłaść na patelnię i piec na tłuszczu. Mniammmm.
Poza tym stary chleb można wysuszyć i zetrzeć na panierkę. Jest dobra nie tylko z bułeczki, ale także z innych chlebów (np słonecznikowego).
Inne informacje o poradzie:
Autor:
Dorota [2005-07-23]
Komentarze do porady:
Z Toskanii:
1.Spagetti z okruchami chleba - na oliwie z oliwek smazysz anchoi z czosnkiem, dolewasz oliwy, 10 dag okruchów smazysz razem tym polewasz ugotowane spagetti, mozesz dodac oliwki i kapary ale to juz bardzo wykwintne danie
2. mule z okruchami - no tez bardzo wykwintne na sexi kolacje
3. Rybka pod kołderką - pycha! - jak Cie kolega uszczesliwi swieżo złowiona rybka, a nie masz w domu prawie nic zeby zrobiić jadło, to smazysz okruchy na oleju z czosnkiem, sola pieprzem i wszystkimi ziołami jakie Ci wpadna w rece (pietruszka, bazylia, mieta znad strawu), nakładasz to na sprawiona rybke i do piekarnika na ok 20 min
Asior [2010-05-23 13:12:38]
polecam zetrzeć ser do jajka, przyprawić i na patelnie ( można dodac szynkę) moj luby uwielbia:):)
me [2010-05-12 17:10:31]
Ja kromki chlepa mocze w jajku obsmazam na patelni a potem polewam je smietana z cukrem pudrem i cynamonem, moje dzieci to uwielbiaja :)
I [2010-02-20 14:48:36]
Teraz nie można uzyskać czerstwego chleba. Pleśnieje. Tak to jest w większych aglomeracjach i ich okolicach.
No ale już w mniejszych miejscowościach na peryferiach daleko od miast to pieką czasem dobre chleby.
AS [2008-12-20 17:39:03]
Albo zrobić kanapkę,lub wykorzystać nie zjedzoną przez dziecko w szkole.Dodać w środek żółty ser.Dopisuję bo to jedynie modyfikacja ,a nie moje pomysły.
Madzia(Magdalena,ale tylko tak c [2008-11-21 23:47:16]
Cały kawałek bochenka zwilżam delikatnie wodą , zawijam w folię aluminiowa i podgrzewam w piekarniku,temperatura ok.120-150 st. czas pieczenia ok 20-25 min.
dokładny czas ustalić doświadczalnie, smakuje jak prosto z piekarni!
grzegorz [2008-10-13 16:19:20]
ja taki chlebek uwielbiam na śniadanie: kroje go w kostke , posypuje cukrem i zalewam ciepłym mlekiem. trzeba tylko chwile poczekać aż zmięknie i pyszne śniadanko gotowe =]
Uzi [2008-07-04 11:58:56]
Ja moczę zczerstwiałe kromki w rozbełtanym jajku z trzema łyżkami mleka i smażę na patelni na złoty kolor. Są naprawdę pyszne.
Ulalaula [2008-02-17 16:46:01]
a ja kroje w kostke i robie grzanki, ktore wykorzystuje potem np. do zupy cebulowej. Dobry jest tez barszcz z grzankami;0
Karola [2008-01-29 11:28:07]
Ja czasem odświeżam. Kładę na dnie większego garnka telerz (półgłeboki do góry dnem) na to chleb, wlewam wody do połowy wystającego talerza i gotuję parę minut na niedużym odniu pod przykryciem. I gotowe.
Grela [2008-01-05 17:09:49]
Moja prababcia potrafiła taki chleb całkowicie odświeżyć... dokładnie nie pamiętam jak, ale chyba jak kluski na parze... i był jak prosto z pieca:) jeśli ktoś wie dokładnie, jak to się robi, niech napisze:))
Martuś [2008-01-04 20:17:45]
mozna usmazyc chleb na patelni dodac sera i mnia pyszna kolacja dla wszystkich sprubujcie
AniMatoRka [2007-10-04 18:45:19]
Taki chleb bardzo wchłania tłuszcz z patelni...
Yoka [2007-09-20 22:09:39]
Ja od czasu do czasu przyrządzam tak chlebek, ale niestety dla mnie jest to zbyt ciężkostrawne ;/ ale tak to już bywa gdy coś jest smaczne ;)
Yoka [2007-09-20 22:08:52]
A ja stary chleb oddaję ptaszkom;]
:] [2007-07-04 20:51:19]
jak zostaje duzo starego chleba, to trzeba namoczyc go w wodzie, odcisnac, dodac do tego woreczek ugotowanego ryzu,przesmazone pieczarki razem ze starta przesmazona marchewka, ewent. ser zolty, wedline, jakies ziola,co ktol ubi:) uformowac okragle klopsy, obtoczyc w bulce tartej i usmazyc na zloto. przepyszne na cieplo i jeszcze bardziej na zimno!!
OLGA [2007-06-08 13:34:23]
a jo robia wodzionka: kromki pokroić w kostka, dołożyć 2 łyżki szmalcu i 2 ząbki posiekanego czosnku, posolić i zaloć wrzątkiem! pyszny sposób na przeziębienie!!!!
niunia ze Śląska [2007-05-02 21:37:35]
ja robie tak jak monia w cieście naleśnikowym. naprawde dobre
zzzzzzzzz [2007-04-30 11:57:25]
a ja maczam chleb w wodzie z kranu i kładę na rozgrzany olej na patelni kiedy chlebuśsię podsmaży z jednej i drugiej strony posypuję go cukrem i zjadam:)Pychotka szczególnie gdy mam ochotęna coś słodkiego!:)
Milena [2007-03-26 07:38:13]
ja smarze kromeczki w rozmaconym jajku a nastepnie daje na nie pokrojona w kostki rybke z pieczarkami, cebulka,serem zołtym,ipomidorkiem oczuwiscie ryba i pieczarki sa lekko podsmarzone pomidor tez moze byc. i na koncu wykladam to na kromeczke przykrywam druga i polewam krtchupem normalnie niebo w gebie mojej calej rodzince bardzo smakowalo.polecam
Oleńka 14 Wrocek [2007-03-09 15:27:30]
sposób1:
3 kromki namoszyć w wodzie, odcisnąć i zmielić np. malakserem czy robotem. dodać do tego 3 łyżki soku z cytryny, 3-5 łyżek oliwy, czosnek, ok. 2 łyżek jakichś orzechów rozdrobnionych, czy ziarenek np. sezamowych, doprawić do smaku i masz pastę do chleba.
sposób2:
chleb pokroić w kostkę, namoszyć - zalać w mleku z rozbełtanym jajkiem lub jajkami- jeśli dużo chleba. przłożyć do naczynia do zapiekania, dołożyć to co w lodówce np. podsmażone: pieczarki, cebulę, wędlinę/ mięso i zapiec posypując tartym żółtym serem. Można dodać jakieś zioła, czosnek itp.
sposób3:
chleb pokroić w kostkę, namoszyć - zalać w mleku z rozbełtanym jajkiem (lub jajkami- jeśli dużo chleba) zapachem waniliowym, dodać rodzynki, cukier, gałkę muszkatołową i przłożyć do naczynia do zapiekania.
Mortadelka [2007-01-25 00:13:55]
A jeśli został cały chlebek, można go polac wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Bedzie jak swieżo upieczony z chrupiącą skórką...
Aga [2007-01-07 21:21:57]
Te francuskie tosty to powinno się jeść polane syropem klonowym, wiecie? Ja zastępowałam miodem, dzieciom bardzo smakuje.
Karenira [2007-01-05 17:23:57]
a ja zaraz po wyjeciu z goracego oleju nakladam plasterek sera zoltego pychotka
ania [2006-12-18 15:24:17]
ja robie tak ser starty na tarce dodac do niego jajko klasc mase na kromki chleba smazyc na patelni gotowe polewamy keczupem
Iwa [2006-11-25 20:54:54]
Fajnie, ale może ktoś wie jak spreparować stary chlebek dla faceta po wycięciu pęcherzyka żółciowego ? Dodatek tłuszczów odpada. czosnek wątpliwy (?), cebula wykluczona, wszystko smażone także. A spotykam się tylko z dowcipami.
art [2006-11-19 13:13:25]
ja stary chlebek kroje w kostke susze a następnie mój piesek ma nagrody w ich postaci(można jeszcze cienko posmarować smalcem)
Jagoda W. [2006-10-27 17:58:34]
A JA KROMECZKI SMARUJE STARTĄ CEBULKA,SÓL,PIEPRZ,PARĘ KROPEL MAGI,MOCZĘ W ROZBEŁTANYM JAJKU,SMAŻĘ NA OLEJU.GOTOWE PODAJĘ Z KETCHUPEM.SMACZNEGO.
SYLWUNIA [2006-10-26 13:42:28]
andre to chyba przesadzil z tym cukrem pudrem na musztardzie.ja polecam francuskie tosty - jak beatka - obtoczyc chlebek tostowy w roztrzepanym jajku a na koncu posypac cukrem i cynamonem - przepyszne!!!
kasia [2006-10-18 01:16:29]
wez kromki czerstwego chleba zmocz z jednej strony wodą ,a drugą stronę pokryj farszem(ubiete jajko plus tarty ser plus tarta pieczarka,sol,pieprz do smaku )klaść na rogrzany tluszcz stroną z farszem ,po chwili piec drugą strone,dekorowac,pomidorem.ogórkiem,itp.
tesa [2006-08-29 20:51:41]
a ja roztrzepuję jajka z solą i peprzem,maczam w tym chleb i smazę.Usmażony dekoruję warzywami:sałata, szczypiorek lub cebulka,ogórki kiszone bądż swieze rzodkiewka,pomidory i na to ketchup lub sos tatarski. Im więcej warzyw tym lepsze.Polecam naprawdę pyszne.
Bożena [2006-08-14 12:20:34]
robie wodzionkę-kroje chleb na kosteczki,dodaje ząbek czosnku,i łyżkę smalcu,trochę posolę,zalewam to wrzątkiem i dodaję magi do smaku!WARTO SPRÓBOWAĆ!!
arti [2006-07-02 11:07:00]
kazdy sposob jest dobry
jola z mazur [2006-03-03 11:47:22]
podsmażam kiszona kapustę(można ją najpierw sparzyć)dodając wegetę,kostkę rosołową -do smaku .Kromki chleba moczone w rozmąconym z przyprawmi jajku podpiekam z obu stron .Na jednej kromce kładę kapustę ,polewam to ketchupem i majonezem robię przykrywkę z drugiej kromki .Smakuje jak knysza .Można rónież dołożyć jakiś mielony kotlecik,ale niekoniecznie.
mmm [2006-03-02 14:33:13]
A ja moczę kromeczkę czerstwego chlebka w winie koniecznie czerwonym, po czym posypuje cynamonem, tartym serem, ciutka ziół prowansalskich nie zaszkodzi i siup do piekarnika na 200 stopni 15 min po czym posypuje sola i pieprzem calość smaruję musztardą i posypuję cukrem pudrem - no palce lizac!!!
andre [2006-02-26 18:39:09]
a ja czerstwy chlebek daje kurka a one mi sie odwdzienczaja i znosza mi jajuszka !
bombelek [2006-02-21 12:22:04]
ja klade zolty ser ina patelnie
renata [2006-02-05 11:26:50]
stary chleb mozna jeszcze wykorzystac na jeden sposob ja chleb daje ptaka
milka [2006-01-30 21:19:05]
A ja stary chlebek przyzadzam jak mielone kotleciki tylko dodaje troszke kapusty kwaszonej , gotowanej. Po usmazeniu posypuje startym serem -żółtym ( resztkami) i przykrywam pokrywka az rozleje sie serek --smacznego
Helutka [2005-12-21 20:47:11]
A JA ROBIĘ TAK:kroję chleb na małe kawałeczki. Robię ciasto naleśnikowe(gęste)maczm w tym cieście chlebek i smaże na patelni. Po usmażeniu odsączam na kuchennym ręczniczku!!!!!WAŻNE
MOnia z KOLUSZEK [2005-11-29 11:16:18]
czerstwy chlebek kroje w małe kawałeczki,nastepnie smarze na goracym oleju -jak chrupki.do kilku jaj rozbełtanych z sola i pierzem(można dodać swoje) wrzucam grzanki chlebowe ---polecam !!!
gabix 1 [2005-11-27 21:48:35]
Czerstwy chleb można pokroić na kromeczki , ułożyc na druszlaku, który następnie należy postawić na garnku z gotującą się wodą i przykryć pokrywką.Po paru minutach chleb będzie mięciutki!!!!
Lidia [2005-11-16 12:31:09]
a ja czertwy chleb kroje w kostke pieke na blasze w piekarniku i dodaje do zupy krem jako grzanki
beata [2005-11-11 09:46:16]
kromke chleba z jednej strony zmocz woda, a z drugiej strony smaruje maslem klade szynke i serek przypiekam pod przykrywka na elektrycznej patelni pycha...
krycha [2005-11-04 20:55:42]
ja najpierw mocze chleb w czerwonym winie, potem w panierce z maki i jajka, smaze to na goracym tluszczu i potem posypuje cukrem i cynamonem...pyyyycha
asiek [2005-09-28 21:26:33]
mozna jeszcze na slodko mleko jajko cynamon i cukier wymieszac kromeczki maczac i klasc na rozgrzany tluszcz moje dzieci to uwielbiaja
beatka [2005-09-20 14:51:56]
A ja robię tak: kromki maczam w roztrzepanym, posolonym do smaku jajku i kładę na rozgrzany tłuszcz (olej); gdy trochę wystygną smaruję musztardą; na to pomidorek i cebulka; u mnie wszyscy się tym zajadają
Mysza [2005-08-30 20:43:59]
A ja robię tak: czerstwe kromki chleba lekko zmoczę wodą (z kranu) i kładę na rozgrzany tłuszcz. Gdy z jednej strony się przypiecze, odwracam i kładę na kromkę plaster żółtego sera - gdy się rozpuści ser przekładam kromki na talerz i smaruję keczupem. Pyszne!
Efcia [2005-08-25 08:07:12]
Można jeszcze inaczej :
1. Chleb opiec w tosterze, po upieczeniu posmarować grzanki chlebowe ząbkiem czosnku oraz masłem
2. Chleb pokroić w kostkę, dodać maggi, roztarty na miazgę czosnek oraz pieprz
i sól do smaku. Zalać wrzącą wodą.
Smacznego
Rencista [2005-08-19 14:16:26]
jeszcze smaczniejszy będzie ten chleb jak do tego dodacie zioła.Ja dodaje przede wszystkim ...prowansalskie....
agnieszka [2005-07-23 19:44:20]
Dodaj komentarz