Przepisy Extra Dodaj przepis

W czym kisić ogórki?

Ogórki można kisić w kamiennych garnkach, dębowych beczkach lub w słojach. Przed kiszeniem naczynia te muszą być dokładnie umyte, wyparzone i suche.

Później takie zapełnione ogórkami naczynie należy umieścić w ciepłym i ciemnym pomieszczeniu (zwłaszcza w przypadku słoja). Bo gdy ogórki będą miały światło, mogą gnić lub długo się kisić.

Dla przyspieszenia fermentacji, często to tych naczyń (na wierzch) dodaje się suchą piętkę żytniego, kwaśnego chleba.

Jeśli chcemy mieć ogórki małosolne, to już po około 3 dniach kiszenia będą one gotowe (powinny być lekko słone, chrupiące i przyjemnie kwaśne). Należy podnieść wieczko naczynia wyciągnąć dowolną ilość ogórków, a pozostałe zostawić do dalszego tradycyjnego (dłuższego) kiszenia.

Na powierzchni solanki zazwyczaj tworzy się pleśń. To nie jest nic groźnego (ogórki się nie psują), należy ją tylko regularnie usuwać łyżką.

Inne informacje o poradzie:
Autor:
Dorota [2011-07-21]
Komentarze do porady:
Ta porada nie została jeszcze skomentowana. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz

Autor:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.