Z melona można zrobić następujące rzeczy:
deser – do pucharka wrzucić kostki melona, kilka gałek lodów i polać to likierem lub alkoholem;
przekąskę – melona pokroić w łódeczki, usunąć pestki, opłukać, osuszyć i posypać sproszkowanym imbirem lub pieprzem;
przystawkę - takie łódeczki można owinąć plasterkiem szynki (można też plasterkiem żółtego sera) i spiąć wykałaczką;
sorbet - można przygotować z przetartego melona;
owocowy drink – razem zmiksować kawałki melona, arbuza, ananasa i nektarynki. Do tego dodać np. martini i włożyć na kilka godzin do lodówki – pycha ;)
jeża – połówkę melona pożyć na dużym talerzu i do niego powbijać małe szaszłyki (małe wykałaczki z różnymi dowolnym składnikami, np. serem, oliwką, szynką, ogórkiem, kabanosem, marynowaną cebulką itd);
specjalną łyżeczką można wycinać melonowe kuleczki i używać ich potem do dekoracji deserów, lodów, ciast - można ułożyć je na bitej śmietanie i zalać galaretką oraz różnych potraw;
kawałki melona można dodawać do potraw z mięsem lub z owocami morza;
owocową sałatką - z kulek lub kostek melona, winogron, ananasa, czereśni i dowolnych bakalii. Wszystko razem wymieszać i włożyć do lodówki na około 30 minut;
surówkę – kostki melona, papryki, ogórka i przyprawy: sól, pieprz i słodka papryka w proszku;
sałatkę np. z zielonej sałaty, melona, koperku, oliwy, przypraw i dowolnych ziół.
Inne informacje o poradzie:
Autor:
Dorota [2011-06-30]
Komentarze do porady:
Ta porada nie została jeszcze skomentowana. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz