Przepisy Extra Dodaj przepis

Co można zrobić z owoców rokitnika?

Owoce rokitnika można jeść na surowo. Mają jednak kwaśno-cierpki smak, dlatego znacznie lepiej smakują przetworzone.

Można przygotowywać z nich:

  • dżemy;
  • konfitury;
  • galaretki;
  • soki;
  • nalewki;
  • wina.
  • Owoce mogą także stanowić dodatek do ciast lub mięs. Suszone, a następnie sproszkowane owoce można wykorzystać jako przyprawę do mięs (dziczyzny, drobiu) i owocowych sosów. Z suszonych liści można natomiast przygotowywać gorące napary.

    Obróbka termiczna nie wpływa na obniżenie wartości owoców. Przetwory z rokitnika zachowują skład i walory świeżych owoców.

    Inne informacje o poradzie:
    Autor:
    Agnieszka [2011-11-02]
    Komentarze do porady:
    Ta porada nie została jeszcze skomentowana. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.