Przepisy Extra Dodaj przepis

Co można zrobić ze szparagów?

Szparagi są doskonałym dodatkiem do różnych potraw, ale mogą również być samodzielnym daniem lub efektowne przystawką. Charakteryzują się delikatnym smakiem i świetnie komponują się z mięsem, rybami i innymi warzywami. Można je gotować, grillować, smażyć i zapiekać. Przed grillowaniem trzeba je cienko posmarować oliwą.

Ugotowane szparagi można dodawać do sałatek, podawać z bułką tartą zrumienioną na maśle (podobnie jak fasolkę szparagową). Bardzo dobrze smakują również z kremowymi sosami (beszamelem, sosem holenderskim, ziołowym) na gorąco, ale także na zimno z majonezem lub z sosem winegret.

Z białych i zielonych szparagów można przygotować:

  • sosy;
  • zupy (najczęściej typu krem);
  • przystawki (ugotowane szparagi zawinięte w szynkę parmeńską lub wędzonego łososia);
  • Szparagi można także:

  • zapiekać z różnymi sosami (np. pod beszamelem);
  • zapiekać w tartach, wytrawnych ciastach i babeczkach;
  • smażyć na oliwie z dodatkiem czosnku;
  • smażyć w cieście (naleśnikowym, francuskim);
  • dodawać do omletów, jajecznicy;
  • nadziewać naleśniki i drobiowe roladki.
  • Smaczne są także ugotowane polane odrobiną oliwy z oliwek i skropione sokiem z cytryny. Można je dodatkowo posypać ziołami (np. tymiankiem).

    Inne informacje o poradzie:
    Autor:
    Dorota [2012-05-23]
    Komentarze do porady:
    Ta porada nie została jeszcze skomentowana. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.