Są pewne niezłomne zasady, np. "nie łączyć w jednej potrawie majeranku i koperku", przyprawy otrzymane z nasion (kolendra, gorczyca) powinno się dodawać na początku przyrządzania, a ziołowe aromatyczne (tymianek, majeranek, oregano) wręcz odwrotnie - pod koniec gotowania czy duszenia (wyjątek - listki bobkowe).
Przyprawy służące do zaostrzenia smaku (różne pieprze, chili) zdecydowanie na końcu, dla nadania potrawie ostatecznego szlifu. Są to reguły, których podczas kucharzenia trzymam się niezłomnie.
Inne informacje o poradzie:
Autor:
Uretan [2005-07-23]
Komentarze do porady:
jeżeli chcecie wypróbować inne smaki mięsa z drobiu , polecam imbir i gałkę muszkatołową. od czasu do czasu w ten sposób robię kurczaka z patelni.Ważne-natrzeć mięso przetartym czosnkiem.
andy z Krakowa [2005-11-24 13:59:25]
Do drobiu używa się następujące zioła i przyprawy: bazylię, cynamon, melisę, liść laurowy, pieprz, pietruszkę i rozmaryn.
Dorota [2005-08-10 21:42:02]
Doroto,interesują mnie przyprawyi zioła do drobiu, jakie mozna i powinno się dodawać do tego typu mięsa? moze coś zasugerujesz?
Jola-lubuskie- [2005-08-05 21:26:32]
Dodaj komentarz