Jest wiele przepisów cukierniczych na ciasto, do przygotowania którego potrzebne są popularne orzechy włoskie.
Nasz przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Niestety, wymaga cierpliwości, ponieważ po wykonaniu należy odczekać jeden, a najlepiej dwa dni, aby się nim delektować. Wtedy ciasto nie jest takie twarde, lecz miękkie, aromatyczne, po prostu rozpływa się w ustach... Wygląda i smakuje jak orzechowy baton! I to domowym sposobem - jak zdrowo - mniam :)
To coś dla miłośników orzechów, i coś fajnego, słodkiego do schrupania. Nooo... i jak to na orzechy przystało, to coś dla mocnych zębów ;)
Na podkładzie z kruchego i żółciutkiego ciasta znajduje się warstwa masy orzechowej przygotowanej z mleka, masła, cukru i orzechów włoskich. Masa orzechowa, w której sporo słodkich składników jest słodziutko-pyszna :) Jednak dominuje w niej smak orzechów! Smakuje po prostu rozkosznie... Czytaj więcej
Zdecydowanie ciasto z orzechami zasmakuje amatorom ciast ponad przeciętnie słodkich.
Jest to nieco inny pomysł na ciasto z wykorzystaniem orzechów włoskich. Tutaj o żadnym zakalcu mowy nie ma! Ciasto jest pyszne, a przepis sprawdzony.
Jest to wypiek na każdą okazję. Największą popularnością cieszy się oczywiście w okresie świątecznym, na Boże Narodzenie i Sylwestra... ale latem też się fajnie sprawdza. Bo od czasu do czasu, zamiast ciast na zimno i owocowych wypieków można się skusić na coś konkretnego i mocno orzechowego - mniam!
Smakuje całej rodzinie, więc nie ma się co zastanawiać tylko zabierać do pieczenia!
Ciasta orzechowe są najlepszymi wypiekami, i to bez dwóch zdań! ;)
Smacznego :)
Składniki na ciasto połączyć, a następnie wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce.
Masło, mleko, cukier i miód zagotować. Następnie dodać pokrojone orzechy włoskie i wszystko razem wymieszać. Masę ostudzić.
Ciasto rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i ponakłuwać widelcem, aby nie popękało. Na ciasto wyłożyć masę orzechową.
Blaszkę przykryć folią aluminiową, aby orzechy się nie przypaliły. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w temperaturze 170 °C. Ciasto jest najlepsze na drugi, trzeci dzień.
Smacznego.